(ACN) CCOO adverteix que durant la primera meitat de l’any ha crescut la precarietat laboral entre els treballadors estrangers. Aquesta és una de les conclusions de la memòria del Centre d’Informació per a Treballadors Estrangers (CITE) dels primers sis mesos del 2020, que el sindicat ha presentat aquest dijous.

Durant el primer semestre de l’any el CITE ha constatat que hi ha un 70,2 % d’empleats estrangers que té feina de forma irregular, xifra superior al 63,2 % de mitjans del 2019. D’altra banda, un 53,52 % dels usuaris del CITE no tenen feina, dades semblants a l’any passat.

Pel que fa a les consultes rebudes durant la primera meitat d’aquest 2020, l’estat d’alarma a causa de la pandèmia del coronavirus ha fet créixer el nombre de consultes lleugerament, però s’ha reduït un 10 % el nombre de persones ateses a causa del tancament temporal de les oficines. En concret, les 33 oficines del CITE han atès 5.962 persones, que van plantejar prop de 14.900 consultes.

Més treball irregular

La memòria del primer semestre també mostra un augment de persones que no tenen autorització administrativa per residir i treballar a l’estat espanyol i que s’han adreçat al CITE. Ara representen un 68,5 % del total, mentre que a mitjans del 2019 eren el 60,9 %.

CCOO assenyala que aquest augment, en part, és conseqüència de l’increment de noves arribades dels primer mesos de l’any, però també de l’existència d’una bossa de persones que no han pogut regularitzar la seva situació per les dificultats que genera un mercat de treball “de baixa qualitat”, atès que es requereix un contracte d’un any a jornada completa. “Aquesta situació es pot veure agreujada per la situació actual i l’increment de l’atur”, avisa el sindicat.

Clam per la regularització

Al mateix temps, el sindicat lamenta que molts d’aquests llocs de treball els ocupen persones sense autorització administrativa, “fet que comporta vulneració de drets i explotació laboral”. Per aquest motiu, el sindicat veu “absolutament necessari” que l’estat espanyol promogui mesures extraordinàries que permetin regularitzar la situació d’aquestes treballadores sense autorització administrativa.