Estiu complicat per als restaurants que hi ha al Palau de Mar, a tocar del Moll de la Fusta. El seu emplaçament privilegiat fa d’aquest recinte un dels llocs més turístics de la ciutat. Aquest estiu, però, de turistes n’hi ha ben pocs i les terrasses dels locals són buides bona part del dia. La pandèmia del coronavirus ha fet caure en picat el turisme de la ciutat, la clientela principal d’aquests restaurants. “Habitualment treballem gairebé un 99 % amb el turista i molt menys amb el públic local”, explica un restaurador de Palau de Mar.

Els restauradors calculen que aquest agost els ingressos els cauran fins a un 80 % en comparació amb l’any passat. En aquest sentit, el copropietari de la Terrazza Ravello, Gennaro Iommelli, explica que l’agost va “molt malament” i que la previsió d’aquest estiu és aconseguir pagar les despeses: “No estic aquí per guanyar diners, sinó per pagar la resta”, lamenta Iommelli.

Menys hores oberts i retallar personal, l’estratègia per reduir la despesa

La caiguda del turisme ha obligat els restauradors del Moll del Dipòsit a buscar alternatives per pal·liar les despeses. N’hi ha que han apostat per modificar els horaris d’obertura, com el restaurant B-ONE Palau del Mar. En aquest local han decidit no obrir a primera hora, com sí que feien anys anteriors. “Obríem a les nou del matí per servir esmorzars, però ara estem endarrerint l’obertura fins a dos quarts d’onze o les onze del matí”, explica el propietari d’aquest restaurant, Andrea Funari. Altres restauradors de la zona fins i tot han decidit tancar dies concrets de la setmana.

La plantilla dels restaurants del Palau de Mar també s’ha ressentit de l’absència de turistes a la ciutat. Hi ha empresaris que han hagut de prescindir d’alguns d’ells per retallar les despeses i, en alguns casos, això ha portat propietaris d’establiments a fer tasques de tota mena: “Faig de cambrer, d’ajudant de cambrer, de comptable, d’amo i de tot!”, explica Gennaro Iommelli. Diu que aquest agost treballa 14 hores al dia, de dilluns a diumenge.

El juliol, millor que l’agost

Els restauradors coincideixen a afirmar que el juliol van fer més caixa que no pas a l’agost. Concretament, el turisme francès que va visitar la ciutat la primera quinzena del juliol va fer esperançar el sector, una il·lusió que es va esvair després que França recomanés als seus ciutadans no visitar Catalunya aquest estiu.

Per la seva banda, el Gremi de Restauració de Barcelona afirma que un 15 % dels establiments de restauració de Barcelona han tancat com a conseqüència de la pandèmia del coronavirus i alerta que un 40 % dels que segueixen oberts es plantegen haver de tancar.