(ACN) Els firaires responsables de les atraccions han tornat a fer un crit d’alerta per la situació límit en què es troben després de més d’un any d’inactivitat. El president del Gremi de Firaires de Barcelona i Província, Marcos Orus, reclama poder treballar encara que sigui amb restriccions després que el Procicat aprovés el pla sectorial a l’octubre i avisa que no poden esperar fins a l’estiu. “Queden quatre mesos i estem en una situació molt precària“, adverteix. “Estem ja a les últimes, estem arruïnats”, afegeix el vocal de l’entitat, Enrique Granell.

Els firaires veuen insuficient l’ajuda única de 6.000 euros per sobreviure a 15 mesos sense ingressos i assumint les despeses associades a l’activitat. Segons el president del Gremi, Marcos Orus, això només ha servit per “tapar quatre forats”. “Som l’únic sector que no hem obert en cap moment“, lamenta. Mentrestant, els firaires han hagut de seguir assumint les despeses, de les assegurances de les atraccions, de les revisions dels enginyers, el lloguer de les naus on les guarden i dels impostos. “No entenem que paguem tots els impostos i no tinguem dret a treballar mentre que altres col·lectius ho poden fer amb restriccions“, afegeix Enrique Granell.

Tant Orus com Granell expliquen que el Procicat els va aprovar un pla sectorial a l’octubre –de fet Catalunya és l’únic territori de l’estat que en disposa- però des d’aleshores no han pogut tornar a treballar. “Per què ens heu aprovat el pla sectorial? Per dir-nos que no?”, critica Granell. El pla sectorial els va fer pensar que podrien treballar per Nadal, com ho van fer altres fires com les de Santa Llúcia, el Port de Barcelona o la Gran Via. “Amb nosaltres, pel que sigui, no va ser possible”, lamenta Orus.

Més ajudes per salvar la professió

La professió de firaire està molt lligada a la tradició familiar i hi ha casos d’atraccions regentades per la quarta i cinquena generació. La primera temporada s’ha aguantat “com s’ha pogut”, però Orus pronostica que una segona sense ingressos seria inviable. “Si aquest temporada no poguéssim tornar a la feina, hi hauria famílies que no podrien tornar a ser firaires“, augura. Per això, reclama més ajudes per als firaires, per sobreviure econòmicament. Molts han hagut de recórrer a Càritas o a familiars.

Amb tot, Granell no descarta més mobilitzacions si quan es concreti una desescalada la Generalitat segueix sense permetre’ls reprendre l’activitat. L’any passat, el col·lectiu ja va organitzar una marxa lenta a les vies d’accés a la ciutat de Barcelona i es va manifestar a les portes del Parlament.