El Departament de Salut ha sol·licitat públicament i per escrit al Ministeri de Sanitat ampliar la franja d’edat per vacunar amb les dosis d’AstraZeneca. Les autoritats sanitàries catalanes demanen que puguin rebre la vacuna les persones de fins a 65 anys —ara per ara, només es permet vacunar els ciutadans de menys de 55 anys—. “No té sentit que puguem tenir un mestre de 30 anys vacunat i un de 64 sense vacunar“, ha lamentat el secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, qui demana seguir l’exemple d’altres països europeus que recentment han permès vacunar les persones de fins a 65 anys amb la vacuna d’AstraZeneca.

Ara per ara, estan rebent les dosis d’AstraZeneca sobretot les persones dels col·lectius considerats com a essencials. Per exemple, professors, mossos, Bombers, personal de Protecció Civil i treballadors sanitaris. Argimon ha recordat que l’Agència Europea del Medicament (EMA) va advertir que l’evidència sobre l’efectivitat d’aquesta vacuna en persones més grans de 55 anys és “limitada”, ja que va haver-hi pocs ciutadans d’aquesta edat que participessin en els assajos clínics. Ara bé, recorda que l’agència va aprovar la vacuna per als majors de 18 anys sense posar cap límit d’edat.

“S’està privant molta gent de la vacuna”

Segons el secretari de Salut Pública, la reacció immunològica d’una persona de 55 anys i la d’una persona de 65 davant d’una vacuna “serà la mateixa”. “No hi ha cap diferència”, ha insistit Josep Maria Argimon, qui ha apressat l’Estat a revisar el criteri d’edat de la vacuna d’AstraZeneca perquè “s’està privant molta gent” d’una vacuna que, ha dit, “és eficaç i podria alleugerir alguns problemes logístics” actuals.

Salut ha fet referència a un dels darrers estudis del Regne Unit que apunta que la vacuna d’AstraZeneca, així com la de Pfizer, redueix el risc d’hospitalització fins a un 80 % amb només una única dosi.