Les ajudes econòmiques de Càritas per fer front a les despeses bàsiques s’han disparat des de l’inici de la pandèmia. En concret, la partida destinada a alimentació ha augmentat en més del doble: s’ha multiplicat per 2,6 entre els mesos d’abril i desembre, passant dels gairebé 415.000 € a prop d’1.100.000. Pel que fa a l’habitatge, les ajudes han passat dels prop d’1.190.000 € a gairebé 1.800.000 €.

Pel que fa al volum de persones ateses, en vuit mesos de coronavirus han acudit a l’entitat 19.380 persones, el doble que en el mateix període de l’any passat. La majoria han rebut aliments en espècie, ajudes econòmiques per menjar o habitatge, o bé assessorament jurídic especialitzat. Són dades que Càritas ha presentat en un informe sobre l’impacte de la segona onada de la pandèmia en les famílies ateses.

Precarietat laboral i pobresa severa

L’informe posa sobre la taula que el 63 % de les llars ateses, és a dir, prop de 30.000 persones, es troben en situació de pobresa severa i que 7.600 (19 %) no tenen cap mena d’ingrés. Amb aquestes xifres sobre la taula, Càritas denuncia que la majoria no coneixen ni la renda garantida de ciutadania ni l’ingrés mínim vital. De fet, només el 5 % de les llars cobren la renda garantida de ciutadania.

Si ens fixem en la situació laboral dels atesos, el 53 % no tenen feina i un 17 % treballen sense contracte. A més, en plena pandèmia, prop d’un 70 % dels qui treballen asseguren que haver de fer quarantena els suposaria conseqüències com l’acomiadament o la pèrdua d’ingressos, mentre que un 63,6 % reconeixen que han hagut d’assumir situacions de risc de contagi de covid-19.

Situacions de fracàs escolar

L’informe de Càritas també posa el focus en els infants i adolescents. Segons dades de l’entitat, prop de 2.000 menors estan en situació de fracàs escolar. En una situació en què l’educació va passar a ser telemàtica, la connectivitat de les llars ha esdevingut fonamental i s’ha posat de manifest que 5.800 infants i joves no tenen connexió o dispositiu electrònic per connectar-se. Això suposa el 43,1 % de les llars ateses per l’entitat.

Dèficit de quatre milions

El volum d’atencions ha fet que l’entitat calculi que tancarà el 2020 amb un dèficit de quatre milions d’euros, després que al novembre ja alertessin que havien exhaurit el pressupost. Per mantenir la feina reiteren la crida a la solidaritat i impulsen una gran col·lecta prevista per a diumenge, 20 de desembre.

Les xifres fetes públiques aquest dimecres confirmen la tendència a l’alça dels darrers mesos. Al setembre, el volum de persones ateses havia crescut un 63 %. L’entitat ja va alertar llavors que el 70 % de les famílies havien patit ansietat o angoixa durant el confinament, una situació que encara es manté. Segons l’informe de la segona onada de la pandèmia, el 43 % dels atesos creuen que la seva salut psicoemocional ha empitjorat des dels moments més durs de la crisi.