Carmen Calvo

Si finalment s’acaba decretant, el confinament domiciliari a Espanya per frenar la segona onada de la pandèmia no arribarà abans del 9 de novembre. Malgrat l’elevat nombre de nous contagis, el Govern de Pedro Sánchez opta per esperar uns dies per veure com han funcionat el toc de queda i les mesures aprovades per les comunitats autònomes. “No avancem fases”, ha dit la vicepresidenta primera, Carmen Calvo.

En una entrevista a Canal Sur Radio, Calvo aposta per un equilibri entre la “contundència” i la “prudència” per fer front a la pandèmia. Ara, diu, els ciutadans han d’estar concentrats en “complir totes les normes” i per això “cal molta disciplina”. La ministra no descarta acabar decretant el confinament si l’evolució dels nous casos és desfavorable, però deixa clar que ha de ser l’última opció: “Intentem que això no arribi“.

“Només pot decretar-lo el Govern de la nació”

Comunitats com Astúries o Melilla ja han sol·licitat formalment a l’executiu central que apliqui el confinament domiciliari en aquests dos territoris. Tot i això, Carmen Calvo aposta per esperar i recorda que els governs autonòmics no tenen la competència per a una restricció tan excepcional com aquesta. “Cap comunitat autònoma no pot decretar el confinament domiciliari. Suposa una limitació d’un dret fonamental tan important com la llibertat deambulatòria i això només ho pot fer el govern de la nació“, ha dit la portaveu.

Malgrat tot, la dirigent socialista s’ha mostrat comprensiva amb què alguns territoris defensin i proposin aquesta mesura per les “preocupacions” que genera aquesta segona onada.