Primer diumenge de comerços oberts en aquest inici de la campanya de rebaixes en plena represa després de la pandèmia del coronavirus. Els eixos comercials de barri valoren força positivament l’inici de la campanya de rebaixes però, tot i això, asseguren que, tot i tenir autorització, no aixecaran la persiana aquest diumenge perquè les vendes encara no acompanyen.

Reivindicar la proximitat, també per rebaixes

Si alguna cosa positiva ha tingut aquesta pandèmia és que els compradors han tornat a les botigues de barri, i això també es nota en època de rebaixes. Molts han aplicat ja aquests dies descomptes del 50, i fins i tot el 70 %, per atraure la clientela i aquesta sembla que hi està responent. Malgrat la reobertura de les grans superfícies, i aquesta campanya de rebaixes tan atípica, els petits comerciants creuen que segueixen guanyant la partida. Segons Pròsper Puig, de Barcelona Comerç, “la gent se sent més segura comprant al carrer, a l’aire lliure i no tant en un recinte tancat d’una gran superfície comercial. A més els clients segueixen valorant positivament la proximitat de les botigues de barri”.

Més dificultats al centre

Al centre de Barcelona els comerciants tampoc no són optimistes. L’inici d’aquestes rebaixes ha estat molt més fluix i molts botiguers asseguren que els perjudica l’absència de clients de fora. “Gairebé el 60% de les vendes són a turistes. Sí que tenim clients d’aquí i molt fidels que venen amb freqüència, però el volum de pas de persones ha baixat”, assegura el Toni Garcia, propietari de la botiga Aragaza. D’altra banda, també lamenten que actuacions com el tall de la via Laietana els caps de setmana no els han ajudat a aconseguir que la gent es desplaci al centre a comprar.

Rebaixes obligades

Molts comerciants, especialment de roba, es van trobar de la nit al dia que els acabava d’arribar tota la col·lecció de primavera i es veien obligats a tancar pel confinament. Ara les rebaixes semblen l’única manera de treure’s de sobre tot aquest estoc acumulat, encara que alguns es queixen que no s’hauria de fer a qualsevol preu. Alguns d’ells consideren que les rebaixes s’haurien d’haver ajornat fins a l’agost per mirar de fer calaix aquests primers mesos de desconfinament. És el cas d’una botiga d’artesania del carrer Gran de Sant Andreu que ara es troba en plena liquidació perquè el propietari no ha volgut rebaixar-li el lloguer i els marges de les rebaixes no els permeten subsistir. Això sí, aprofitaran les lliçons apreses en la pandèmia i reconvertiran el seu negoci de barri en una botiga en línia.