L’afluència de vols a l’aeroport del Prat comença a augmentar tímidament. Des d’aquest 4 de juliol, Espanya ha fet un pas més per reprendre la normalitat del trànsit aeri: ha reobert fronteres amb 12 països no europeus. Aquestes destinacions formen part d’una llista elaborada per la Comissió Europea que assegura que es tracta de països on el coronavirus ja està estabilitzat, i per tant, és segur viatjar-hi. El 21 de juny Espanya ja va reobrir fronteres amb els països de l’espai Schengen, excepte amb Portugal, que es va fer l’1 de juliol.

Molt més buit que normalment

El coronavirus ens ha deixat imatges a les quals no estàvem acostumats: els passadissos de l’aeroport gairebé buits, per exemple. Tot i que l’afluència de vols ha augmentat en comparació amb les setmanes anteriors, la situació continua molt allunyada de l’antiga normalitat. Aquest 4 de juliol s’han programat 162 vols i per a l’endemà, 212, mentre que per a les mateixes dates de l’any passat se’n podien arribar a comptabilitzar fins a un miler. De fet, la poca afluència de passatgers, així com el tancament d’alguns establiments de roba i menjar de les terminals, facilita les distàncies de seguretat entre passatgers.

Segons alguns experts, l’aeroport de Barcelona encara pot trigar a recuperar el volum de passatgers previ a la pandèmia, i pot fins i tot perdre algunes de les rutes de llarg recorregut, perquè les grans aerolínies han hagut de fer plans de contenció.

Ni la Xina, ni Rússia ni els Estats Units

Mapa d'obertura de fronteres

Tot i l’obertura de la mobilitat amb tercers països, hi ha grans potències com Rússia, el Brasil o els EUA que han quedat fora d’aquesta llista elaborada per la Comissió Europea. Consideren que la seva situació epidemiològica encara no és prou bona com per mantenir-hi un intercanvi de passatgers. La Xina per altra banda, sí que forma part del document, però mantindrà les fronteres tancades als espanyols, i seguint la regla de reciprocitat que va anunciar Sànchez, Espanya tampoc no li obrirà les seves.