Els clàssics canelons, l’arròs parellada o l’esqueixada de bacallà han deixat de servir-se al Casa Agustí. L’emblemàtic restaurant del carrer de Bergara, a la Dreta de l’Eixample, ha abaixat la persiana després de gairebé 84 anys sent un referent a Barcelona en cuina tradicional catalana. Així ho confirma la família que des del 1936 i fins al 2017 va ser propietària del negoci.

Els fogons del Casa Agustí no s’encenen des de mitjan gener. Segons explica la Natàlia, membre de la família que ha portat el restaurant des dels seus inicis i fins fa tres anys, el nou propietari va donar quatre dies de vacances a la plantilla. Durant l’absència dels treballadors, apunta, la propietat va aprofitar per tancar el negoci.

La situació econòmica del restaurant havia empitjorat. De fet, la Natàlia, que fins al tancament treballava al local, assegura que la nova propietat ha presentat un concurs de creditors, un procediment que demana el deutor quan no pot complir amb les seves obligacions corrents. Mentre no arribi l’acceptació o el rebuig del jutge, els treballadors resten en espera.

84 anys de cuina tradicional catalana

La cuina del Casa Agustí estava especialitzada en plats típicament catalans, com els canelons o els peus de porc desossats. El restaurant era conegut per les seves especialitats en peix, com el lluç o el rap, i en carns, com l’entrecot Café de París o el rellom. Postres casolanes com la crema catalana o el flam posaven punt final a la degustació del client.

Un dels elements que han caracteritzat el Casa Agustí i que l’han mantingut com un restaurant emblemàtic del centre de la ciutat ha estat la decoració clàssica i original, que ha ajudat a conservar-ne l’essència des dels orígens. El negoci ocupa actualment el número 5 del carrer de Bergara en règim de lloguer.

Els últims mesos han tancat diversos bars, restaurants i comerços emblemàtics de Barcelona. És el cas de la papereria Konema, la camiseria Xancó, La Lionesa o la Bodega Carlos.