Una ruta guiada pels comerços emblemàtics de Barcelona inclou en la seva passejada la Camiseria Xancó. Aquesta botiga és un negoci familiar que ha passat de generació en generació i el 2020 faria 200 anys, però els propietaris ja n’han anunciat el tancament pel 31 de desembre. El comerç, que està ubicat al número 78 de la Rambla i ha estat un referent en el món tèxtil de la ciutat durant anys, lluïa a l’aparador aquest dissabte cartells que indicaven descomptes del 50 %.

Fa uns mesos, els responsables de la camiseria ja van advertir que les vendes havien caigut un 60 % en l’última dècada i no tenien clar si arribarien al bicentenari. Tot i que encara conserven clients de tota la vida que es fan les camises a mida, Casa Xancó s’unirà a la llista de comerços històrics que han hagut de posar fi a la seva activitat comercial.

Precisament, amb la intenció de difondre les històries d’aquests comerços emblemàtics, l’agència CultRuta, juntament amb Barna Centre i l’Associació Amics de la Rambla, han organitzat una passejada per botigues centenàries del centre de la ciutat. L’historiador i periodista Rafa Burgos és l’encarregat d’explicar als assistents què hi ha darrere d’aquests locals: anècdotes, clients il·lustres i el patrimoni material i immaterial.

La ruta inclou altres comerços que encara estan en marxa, com la pastisseria La Colmena, la Cereria Subirà o el Cafè de l’Òpera, i d’altres que han canviat d’activitat per adaptar-se als nous temps. A la llista de parades també hi ha la botiga El Ingenio, el Rei de la Màgia o la Casa Beethoven i és una oportunitat d’entrar-hi dins per conèixer les curiositatsAquesta és la segona vegada que es fa la passejada, la primera va ser al març, i s’han previst dues rutes més: divendres, 3 de gener a les 11 h i el dissabte 11 de gener a les 10.30 h.