Tot i l’augment progressiu de la venda en línia, el 90 % dels ingressos d’una marca al mercat espanyol encara provenen del canal tradicional. Segons els experts, el clima també afavoreix l’acte de sortir a passejar i anar a comprar a les botigues. És allà on es té el primer contacte amb el producte, que potser després s’acabarà comprant còmodament des de casa per Internet. Conscients del pes de tenir un punt de venda físic, segons Daniel Jiménez, director de Retail, de la consultoria Savills Aguirre Newman, en l’últim any hi ha hagut 42 empreses a tot l’estat que han decidit complementar la venda exclusiva en línia amb un local comercial. “La botiga física acaba sent un element imprescindible per al desenvolupament d’una companyia”, explica Jiménez.
Canals que es complementen
“Són dos canals de venda totalment complementaris. El viatge del client per comprar un moble comença ‘online’ a través de les xarxes socials o del web, però necessita tocar i veure el producte abans de comprar”
. Ho diu Francesc Julià, director general de la firma de mobles Kave Home. Després de set anys de venda exclusiva per Internet, van decidir obrir la primera botiga física i van triar l’avinguda Diagonal a Barcelona. “No ho veiem com dues vies que es canibalitzen, sinó que es complementen. Et fan tenir un client amb un valor molt més elevat”, afegeix.
Clientes d’Instagram i del barri
Un altre exemple de firma que va acabar obrint també un punt de venda a peu de carrer és la marca de roba 100 % barcelonina Aware. La seva és una d’aquelles històries d’ascens meteòric. Va començar amb el disseny d’un top que la Carola Baños va decidir pujar a Instagram per veure si tenia èxit. A partir de la primera venda, moltes noies van preguntar per la peça de roba i aquí va néixer Aware, una firma que la Carola comanda al 50 % amb la seva mare, Silvia Rodolfo. Després d’uns anys funcionant exclusivament en línia, Aware va apostar per obrir una botiga física. Ara estan al número 100 de Marià Cubí: “Aquí podem atendre de forma molt personalitzada les clientes. El 80 % són seguidores d’Instagram i la resta són persones del barri o que passen per la botiga i entren.”
Francesc Julià destaca que allà on decideixen obrir una botiga comproven que les vendes en línia “es multipliquen per quatre”. La funció del local comercial, però, va més enllà de ser l’escenari d’una transacció econòmica: “A Kave Home busquem impactar el consumidor amb els cinc sentits, amb música, espai expositiu, contacte amb els venedors i, fins i tot, l’aroma que s’hi respira”. Jiménez, de Savills Aguirre Newman, certifica l’interès per l’experiència en la botiga amb una xifra més: “El 40 % de les transaccions que es fan per Internet es relacionen amb una experiència prèvia a la botiga física”.