Per Sant Esteve la tradició mana menjar canelons. Hi ha qui els fa a casa però també és molt habitual comprar-los fets o  menjar-se’ls en un restaurant. Casa Agustí, al carrer de Bergara, és un dels restaurants amb més renom de Barcelona per menjar-ne però també ofereixen l’opció d’endur-se’ls a casa.

Es tracta d’un establiment obert a Barcelona el 1936 i des d’aleshores han seguit la mateixa recepta de canelons, tot i que hagi canviat el cuiner. Qui els prepara actualment és el Bappy Sardar, originari de Bangladesh, que fa 10 anys que treballa a la cuina de Casa Agustí i que va aprendre la recepta del xef anterior.

300 canelons per Sant Esteve

Els canelons són un dels plats estrella de la carta d’aquest restaurant del centre de Barcelona i en serveixen fins i tot a l’estiu. Tot i això, quan més demanda tenen és durant les festes de Nadal. En un dia de Sant Esteve serveixen unes 100 racions, és a dir, 300 canelons.

La recepta perfecta

Perquè la recepta sigui perfecta, un dels primers secrets és el temps de cocció de la pasta: no ha de quedar ni massa dura ni massa tova. Un cop cuita cal estendre-la sobre un drap de cotó i posar-hi el farcit, que s’ha elaborat abans amb carn de porc i de vedella, ceba, llet, pa i all. Finalment s’hi afegeix la beixamel i el formatge, que ha de ser emmental. Sardar explica que no té cap ingredient secret però que és important que hi hagi la mesura justa de cada ingredient.

Canelons per emportar-se

Moltes famílies decideixen celebrar el dia de Sant Esteve a casa. I és cada cop més habitual encarregar els canelons a botigues de menjar per emportar-se. A Ca La Cuca, un local del barri del Clot, l’encarregada, Idoia Ruiz, assegura que “el dia de Nadal i el de Sant Esteve són els més forts” pel seu negoci. També perquè moltes botigues del barri decideixen tancar per vacances i la competència baixa.

El plat estrella d’avui són els canelons, sobretot els de carn i els de rostit. Els clients, però, també encarreguen caldo i pasta i carn per l’escudella, pollastre farcit o tall rodó.