Al Carlos Estrada, actual propietari de la Bodega Carlos, se li acaba el contracte de lloguer el 31 de juliol. Té previst donar les claus i deixar el local en mans de la immobiliària. Explica que és una feina molt sacrificada i que comença a estar cansat de l’esforç físic que comporta. Des del dissabte, la bodega ja ha deixat de servir esmorzars de forquilla, un dels principals atractius del bar, i fins al dia del seu tancament només servirà beguda. “Ho tinc decidit”, conclou el Carlos.

Tal com diu un dels veïns: “La Bodega Carlos ja és una institució al barri”. Fa 120 anys que forma part del món de la restauració i moltes generacions de veïns la porten dins del cor. Ara, amb la notícia del tancament, els més veterans deixen molts anys d’experiències dins les seves parets. “Hem fet reunions, hem celebrat aniversaris i és un lloc molt agradable”, comenta un dels clients. És un punt de trobada i molts dels veïns que hi van amb freqüència expliquen que s’han conegut allà. La bodega és un lloc de tertúlia i de vida social del barri, i per això, els que hi fan vida ara es pregunten on aniran.

El caliu del bar no és l’únic reclam que els veïns trobaran a faltar; sense uns bons àpats, la Bodega Carlos no hauria aconseguit el prestigi que té. Els clàssics peus de porc, la tripa a l’estil més tradicional o la botifarra amb seques de tota la vida també formaran part del record d’aquest local. Els esmorzars de forquilla, que cada vegada s’ofereixen a menys establiments, amb la desaparició de la Bodega Carlos deixaran de servir-se al barri.

Abraçades amb les cuineres, amb les cambreres i amb el Carlos són les últimes passes abans que els clients de tota la vida abandonin el local. Tenen por de no tornar-se a veure. Abans d’acomiadar-se, però, sempre és un bon moment per recordar vells temps plegats. Gairebé totes les frases que intercanvien comencen igual: “Recordes quan…?”. Fins i tot, es deixa caure alguna llàgrima.

Una última esperança

La Lídia Carbonell és una de les treballadores de la bodega i creu que és una pena deixar el barri sense aquest local amb tanta essència. Després que Ada Colau anunciés que les bodegues més emblemàtiques de la ciutat tindrien protecció, la Lídia s’ha plantejat continuar amb el negoci. A part de seguir oferint als veïns aquest punt de trobada, la bodega és un negoci que ja està rodat i que funciona, i per tant, la Lídia hi veu futur.