Els comerciants del voltant de la plaça del Mercadal, a Sant Andreu, es queixen d’una baixada de vendes des que es va traslladar l’antic Mercat de Sant Andreu. Diuen que el solar —on ara s’ha de construir un nou mercat— està ple de runes, material d’obra i brutícia. Per incentivar les vendes, l’Ajuntament ha impulsat una campanya que permet als clients acumular tiquets de compra per valor de 100 € a les botigues adherides i bescanviar-los per carretons d’anar a comprar. Hi ha temps fins al 31 d’octubre. En total, 19 botigues participen en aquesta campanya que els comerciants valoren com a positiva però insuficient.

Premiar els clients, però no fer-ne de nous

Segons Joan Damià, president de l’Associació de Comerciants i Veïns de la plaça del Mercadal, amb iniciatives com aquesta s’està “rentant la cara, però no serveixen per a res”. Al maig d’aquest any ja van organitzar una jornada de portes obertes per poder visitar els obradors d’una desena de botigues. De la mateixa manera, Gemma Duran, botiguera, diu que aquesta proposta serveix per agrair la fidelitat dels clients que continuen comprant malgrat l’abandonament de la zona, però no per generar-ne de nous. Una altra comerciant, Pilar Gordo, proposa crear algun mercat ambulant o fires per atreure nous clients.

Una plaça abandonada

Els botiguers de la plaça del Mercadal coincideixen a valorar que l’estat d’abandonament de la plaça no contribueix a millorar les vendes. A finals de gener la desconstrucció del Mercat de Sant Andreu va deixar al descobert un solar que, els mesos posteriors, s’ha convertit en un magatzem. Segons els comerciants, s’ha anat deixant la maquinària i les restes d’obres de la reforma del carrer Gran de Sant Andreu.

Aquesta imatge també perjudica el comerç de proximitat. Segons Joan Damià, des que van començar les obres d’enderroc del mercat, han tancat diverses botigues i no s’obren de noves. “Han baixat més del 50 % de les vendes, estem emprenyats”, diu Damià.

Les obres del mercat començaran al novembre

El representant de l’Associació de Comerciants i Veïns de la plaça del Mercadal diu que en la darrera reunió amb el consistori els van assegurar que les obres del nou mercat començarien al novembre, però no hi confien.

Les obres del nou mercat està previst que tinguin una durada d’un any i mig. Per tant, podria estar en funcionament a finals del 2020.