Després que divendres la portessin davant del Mercat de Sant Antoni, ha arribat la festa prenatal de la Porca. Les colles del barri han preparat aquest dissabte la celebració prèvia al naixement de la nova bestiola, que tindrà lloc al gener, i les famílies de Sant Antoni han pogut participar a les activitats preparades fins a les 16 h. L’objectiu és aconseguir els fons necessaris per al naixement de la cria: porten recaptat un 60 % del pressupost total, però esperen que, amb festes com aquesta, puguin tancar l’any assolint el 100 %.

Un millor teixit veïnal

Tot plegat és un procés participatiu veïnal. Segons Mireia Piqueras, cap de la colla infantil Trapelles, que la Porca tingués una cria era una idea que les colles tenien al cap des de feia temps, a més que “alguns veïns ja ho demanaven”. Amb activitats com futbol de botons, tallers de titelles i maquillatge, mercats i concerts, “tot el barri pot sentir que ha participat de la construcció d’aquesta bèstia”, cosa que contribueix a millorar el teixit veïnal de Sant Antoni. Així, tant els més petits com els més grans han pogut gaudir de la festa de naixement (o “baby shower”) de bestiola de la Porca, de forma que els organitzadors valoren molt positivament la resposta dels veïns i la festa ha estat “un gran èxit”.

La nova bestiola, una incògnita

La Porca fa dos metres i mig d’alçària i pesa 80 quilograms, però la intriga sobre com serà la nova bestiola és ben gran, ja que no se’n sap res: només se’n coneix la silueta. Les colles han creat les anomenades “bustioles”, unes bústies on tothom que vulgui pot proposar un nom per a la bestiola escrivint-lo en un paper i introduint-lo. Després, per mitjà de votació popular, es decidirà el nom definitiu i el seu sexe.