Clima fa 100 anys. L’empresa va sorgir de la fusió del fabricant madrileny Pedro Martín, que tenia una delegació a Barcelona, i del local Pío Rubert Laporta. Avui les accionistes són Mireia i Berta Gispert, però la transformació la va iniciar el seu pare, Adolfo Gispert, fa més de 25 anys. Amb ell l’empresa va fer un gir i es va centrar a fer paraigües de moda més que en la producció de muntures i teixits. “Quan es fabricava a Barcelona hi havia una plantilla de 300 o 400 treballadors, fins i tot fent torns de nit”, explica Josep Julià, director comercial de Manufacturas Clima.

L’antiga fàbrica té els dies comptats

L’empresa de paraigües va començar el 1919 i ha canviat diverses vegades de nom. Abans de la guerra ja es deien Manufacturas, Monturas, Paraguas y Similares. El nom actual és Manufacturas Clima, SA. L’antiga nau on es fabricaven els paraigües abans de deslocalitzar la producció a l’Àsia té més de 3.000 m² i està afectada per les obres de Glòries. Una de les voltes dona al rec Comtal. És un dels espais singulars de l’empresa, com també els passadissos subterranis, actualment tapiats.

Pioners en paraigües plegables

Adolfo Gispert va ser un dels primers a deslocalitzar la producció, tot i que encara avui els dissenys es continuen fent a Barcelona. Josep Julià explica que va contactar amb un dels fabricants taiwanesos més importants, que havia descobert, fa més de 35 anys enrere, el paraigua plegable, amb obertura i tancament automàtics. Així es van convertir en els primers a portar aquesta tecnologia a Europa.