Elevats a 33 metres d’altura, sobre una grua, un operador i una tècnica revisen des de primers de setembre les voltes interiors de la basílica de Santa Maria del Mar. És un treball pedra per pedra, pam a pam, en una nau que fa en total 80 metres de llarg i 33 d’amplada. Els arquitectes hi estan fent una inspecció visual i, si detecten desperfectes, en prenen fotografies i localitzen els punts en un seguit de mapes que reprodueixen les parts del sostre. Fins i tot n’obtenen mostres per comprovar la composició del material o la consistència.

L’objectiu és aconseguir un mapa detallat de totes les afectacions que tenen les voltes, les claus de volta i els nervis i columnes del temple, amb el qual planificar el nombre i l’envergadura de possibles intervencions futures, de més profunditat. La radiografia del sostre de Santa Maria del Mar s’ha activat després que algunes pedres petites s’hagin desprès en els últims mesos. Sobretot, en un dels punts del sostre més afectats per l’incendi del 1936, que va cremar durant 11 dies consecutius.

La intervenció s’ha planificat per fases durant un mes i està previst que s’acabi a mitjans d’octubre. Mentrestant, la basílica segueix oberta tant a les cerimònies religioses com les visites turístiques.

Primers diagnòstics

La revisió dels primers sectors ja ha permès detectar algunes afectacions. Jordi Portal, un dels arquitectes especialitzats en restauració de patrimoni històric del despatx Portal Palluel, ha assegurat a betevé que, en els primers dies d’intervenció, la majoria de desperfectes que s’han detectat han estat per “juntes de morter de reparacions fetes als anys 60 i 70, que no han resistit bé el pas dels anys”.

Visitar el temple és gratuït, però sí que cal pagar per visitar l’exterior dels vitralls. Els recursos procedents d’aquestes visites són els que estan finançant els treballs d’aquests dies.

Obres al novembre

Està previst que la inspecció de les afectacions s’acabarà a mitjans d’octubre. El mes següent, la basílica té previst iniciar els treballs per reparar el fragment del nervi de la nau lateral esquerra que va patir un petit despreniment. La resta de reparacions que s’hagin de fer s’hauran de planificar en funció del cost que comportin i de l’aportació que hi pugui fer la Generalitat.