La Bodega Massana, a Horta, i el Bar Bodega Lepanto, al Guinardó, són les dues bodegues del districte d’Horta-Guinardó que han entrat dins del pla de l’Ajuntament per protegir aquest tipus de comerços. El consistori ha suspès les llicències i permisos d’obres a 31 bars i bodegues de la ciutat perquè no s’hi puguin fer modificacions mentre s’estudia si entren al catàleg de protecció d’establiments emblemàtics.

Bodegues històriques a Horta-Guinardó

Al carrer de Lepant, just abans d’arribar a la plaça d’Alfons X, hi ha un establiment que ben podria ser de mitjans del segle passat. A banda de bar, és també el local social d’un club de petanca de la zona. Per qüestions com aquesta és una de les dues bodegues que l’Ajuntament està estudiant protegir a Horta-Guinardó. “Es una part del barri, no és un bar normal i corrent, que n’hi ha molts a Barcelona” diu José Manuel Hernández “és quelcom que ja s’està perdent i aleshores la idea és mantenir-lo com està.”

Ajudes per mantenir els locals

L’altre establiment del districte amb possibilitats de ser protegit és la Bodega Massana, a Horta. Durant un any, tots dos comerços tenen suspeses les llicències i permisos d’obres mentre no es decideix si, finalment, obtenen la protecció. També s’ha de fer un pla que inclogui les condicions de conservació i manteniment dels comerços. En aquest sentit, des de la Bodega Massana, Carles de la Prida demana “si hi pot haver alguna subvenció, ja que són catalogades com a històriques, que ens donin subvencions per poder mantenir-les com estan i de poder canviar quatre coses per millorar-les de cara al client.”

En espera que s’acabi de definir, els propietaris dels locals veuen amb bons ulls la iniciativa sobretot perquè assegura que els locals que estan de lloguer no cauran en mans de les grans franquícies.