El festival BCNegra 2024 ja és a tocar. Se celebrarà entre el 5 i l’11 de febrer i girarà al voltant del món dels espies, tal com han anunciat el regidor de Cultura i Indústries Culturals, Xavier Marcé, i l’escriptor Carlos Zanón, comissari del festival. Amb el lema “Espies com nosaltres”, es donarà cabuda a totes les perspectives possibles a l’entorn de l’espionatge: des dels clàssics agents secrets, la geopolítica, el terrorisme… però també des d’una visió més real i actual, de la pèrdua d’intimitat individual en el món virtual a través del mòbil i internet. “Espiem i som espiats”, ha apuntat Zanón.   

El programa tindrà una vuitantena d’activitats, cadascuna anomenada amb el títol d’una obra de Graham Greene, que inclou rutes literàries, taules rodones, teatre i cabaret i cinema.  Hi participaran més de 150 escriptors, entre els quals trobarem Eduardo Mendoza, Elaine Vilar, Kike Ferrari, Chris Offutt, Juan Tallón, Carles Porta, Susana Martín Gijón, Sandrone Dazieri, Rosa Ribas, Alicia Giménez Bartlett, Marc Pastor, Andreu Martin, Joe Thomas, José Ovejero, Victoria González, Carmen Mola, Pablo Maurette, Alan Parks, Rosa Montero, Toni Hill, Jérôme Leroy i Bernard Minier

Premi Pepe Carvalho a Jo Nesbø 

També hi participarà el guanyador d’enguany del 19è Premi Pepe Carvalho, el noruec Jo Nesbø (Oslo, 1960). El pare literari del peculiar policia Harry Hole rebrà el guardó el 8 de febrer a les 18 h al Saló de Cent de l’Ajuntament de Barcelona, en directe per betevé. L’organització vol així retre un homenatge a la literatura nòrdica que tants autors de novel·la negre ha aportat, al mateix temps que valora l’estil de Nesbø, amb novel·les de diverses línies argumentals, una documentació acurada, una visió psicològica dels personatges i crítica social.  

El dia següent, 9 de febrer, participarà en una conversa amb el periodista Xavier Bundó al Mooby Bosque, com a prèvia a la projecció de la pel·lícula ‘El muñeco de nieve’/’The snowman’ basada en el seu llibre.  

En directe, a betevé

L’acte de lliurament del premi Pepe Carvalho es podrà seguir en directe a betevé. Serà en un programa especial presentat per la periodista Clara Vera Colina que començarà a les 18 hores del dia 8 de febrer. L’emissió es farà simultàniament per la televisió, el web, l’app i La Xarxa+.

El llibre, l’autor i el personatge de la 19a edició de BCNegra 

Per a aquesta edició de BCNegra d’espionatge, s’ha triat com a llibre del festival ‘L’espia que tornava del fred’ (1963), de John le Carré, considerada una de les millors mostres del gènere, ambientada a la Guerra Freda. La Filmoteca de Catalunya en projectarà la pel·lícula i hi haurà una taula rodona sobre l’obra. 

Pel que fa a l’autor, es destaca Seicho Matsumoto (1909-1992), un dels principals escriptors de novel·la negra japonesos amb llibres com ‘La voz’, ‘El expreso de Tokio’ o ‘El castillo de arena’. 

I el personatge triat és Lònia Guia, la primera detectiu femenina i feminista de novel·la negra, creada per Maria Antònia Oliver com una mallorquina que deixa la feina en uns grans magatzems de Barcelona per obrir una agència d’investigadors privats.