L’escriptor cubà Leonardo Padura és el guanyador del Premi Pepe Carvalho 2023. Segons ha destacat el jurat, presidit per Carlos Zanón:  ”La de Padura és una de les veus més prominents de la literatura llatinoamericana actual, compromès tant amb la literatura com amb Cuba, la gran protagonista de les seves obres”. 

Padura és el creador de Mario Conde, carismàtic protagonista de fins ara nou novel·les, i segons el jurat del premi, “hereu, o fins i tot, germà caribeny del personatge de Manuel Vázquez Montalbán”. 

El premi li serà lliurat aquest dijous, 9 de febrer, a les18 h al Saló de Cent. El premi Pepe Carvalho, que es lliura cada any durant la celebració del festival BCNegra, rememora un personatge cabdal en el renaixement de la novel·la negra europea i el seu creador, l’escriptor Manuel Vázquez Montalbán.

Lliurament Premi Pepe Carvalho 2023 a Leonardo Padura


Una trajectòria dilatada, reconeguda amb nombrosos guardons 

Leonardo Padura té una trajectòria dilatada, reconeguda amb nombrosos guardons. Abans de rebre el Premi Princesa d’Astúries de les Lletres 2015 pel conjunt de la seva obra, havia aconseguit el reconeixement internacional amb les seves novel·les policíaques protagonitzades per Mario Conde: ‘Pasado Perfecto’, ‘Vientos de Cuaresma’, ‘Mácaras’, ‘Paisaje de otoño’, ‘Adiós’, ‘Hemingway’, ‘La niebla de ayer’, ‘Cola de serpiente’, ‘La transparencia del tiempo’ i ‘Personas decentes’.  

La seva obra ha estat traduïda a nombrosos idiomes i han guanyat  premis com el Cafè Gijón, el Dashiell Hammett, el Premi de les Illes 2000, el Brigada 21 o el Premi Barcino de novel·la històrica.