Jornada important per al bestiari popular de Barcelona perquè aquest diumenge s’ha donat a conèixer el nom de l’única bèstia inclusiva de la ciutat. Després d’un temps de deliberació s’ha consensuat que es digui Trix. El bateig s’ha fet a la plaça Comercial amb una cercavila en què han participat totes les colles de bestiari infantil. El nom l’han triat entre totes.

Durant la festa de presentació a la plaça Comercial hem pogut parlar amb dos nens sords que han explicat la importància que té per a ells poder sortir amb les colles tal com els altres nens. “Volem sortir a ballar i participar en les cercaviles. Estem molt contents de ser els primers. Estic al·lucinant”, han coincidit a dir.

“Se senten iguals que la resta de persones, perquè ho són! És emotiu veure que els agrada tant”, ha expressat Eva Colldeforn, intèrpret de llengua de signes i col·laboradora amb el bestiari festiu i popular de Catalunya. Colldeforn ho celebra però també reconeix que “anem tard. Si parlem d’una activitat inclusiva hauria de ser-ho per a tothom; persones amb discapacitat física, mental, psíquica, sensorial, i que tothom pogués participar lliurement”.

En la mateixa línia, Jordi Mullor, vicepresident de l’Agrupació de Bestiari de Catalunya, explica que la bèstia inclusiva és un projecte que va començar amb el llenguatge de signes, que van adaptar fa molt de temps. “Vam pensar que volíem una bèstia que pogués portar tothom, tant si té problemes de mobilitat, auditius, visuals, etcètera, i això és el que estem treballant”, afirma.

Lleugera perquè qualsevol infant la pugui portar

La bèstia és inclusiva perquè està feta d’un material molt lleuger amb un disseny pensat perquè qualsevol criatura, també els infants amb discapacitat, la pugui portar. Creada per Olga Malavia i Xavier Malet, té forma de drac de tres caps. Trix és una bèstia aventurera i passarà per escoles, hospitals i centres de formació perquè tothom la pugui conèixer. Però en l’horitzó té una cita destacada, les festes de Santa Eulàlia. Durant la festa major d’hivern la figura tornarà amb les colles a ballar. El seu debut va ser per la Mercè del 2022.