Els carrers i les places de Gràcia s’encenen aquest dissabte, un any més, per commemorar la tradició mallorquina dels Foguerons de Sant Antoni de sa Pobla. És una festivitat importada des de les illes fa 32 anys i que ha arrelat amb solidesa a Barcelona. S’han previst foguerons en 11 places i carrers com la plaça de la Virreina, la de la Vila o la del Diamant. S’encendran a partir de les 21.15 h. Abans, hi ha altres propostes populars com els balls mallorquins i la cercavila.

foguerons gràcia 2024

La Festa Major d’hivern de Gràcia

El suport popular que ha aconseguit aquesta celebració l’ha convertit, “de facto”, en la Festa Major d’hivern a la Vila. Es tracta d’una festa en què, com passa a Mallorca, el protagonisme el tenen les simbombes i els glosadors de sa Pobla, que marquen el començament d’aquesta revetlla tradicional. Paral·lelament, els xeremiers de Mallorca omplen els carrers de Gràcia de ball, música, foc i llum.

La cercavila dona el tret de sortida a l’encesa dels foguerons, que comença a les 20 h a la plaça de la Vila i acaba a la plaça de la Virreina. Aquesta festivitat, a més, dona l’oportunitat als ciutadans de tastar els productes típics mallorquins cuinats a la brasa: les graelles de xoricets i de botifarres.

Per què se celebra a Gràcia?

La festa se celebra tot coincidint amb la diada de sant Antoni Abat —que és el 17 de gener—, a qui la tradició li atorga ser el patró dels animals domèstics. La llegenda explica que era un gran amic dels animals i que, quan en veia un de ferit, el guaria.

El 1992 Antoni Torrens, veí de sa Pobla —va ser Medalla d’Honor de Barcelona el 1997— va proposar de fer a la plaça del Diamant un fogueró, com els de Mallorca, perquè els seus tres fills que, provisionalment, s’allotjaven a Gràcia perquè estudiaven a Barcelona, poguessin gaudir de la revetlla mallorquina.