Les dades difoses aquest dilluns pel Govern espanyol “són realment bones” i permeten constatar que ja “som en una fase de molt baixa transmissió”. El director del Centre de Coordinació d’Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón, no ha escatimat moments per traslladar optimisme en relació amb la pandèmia del coronavirus. No només per la darrera xifra de morts, que amb 59 defuncions és la més baixa des de fa més de dos mesos, o la de contagis nous, situada en 285, sinó també per altres indicadors que confirmen la bona evolució del virus a Espanya.

Letalitat del 2 %

És un dels indicadors que més han variat durant l’estat d’alarma. La letalitat entre les persones que van començar a tenir símptomes entre el 23 i el 29 de març (el pic de l’epidèmia) era de l’11 %. En canvi, en aquells que van tenir símptomes la setmana del 27 d’abril al 3 de maig, va ser de menys del 2 %. Com s’explica? Fernando Simón ho atribueix que “hem après a tractar millor la malaltia, hem passat d’una saturació de les nostres unitats a una situació més adequada per al tractament dels pacients”. I hi afegeix el procés d’aprenentatge, les capacitats i els recursos invertits. “Gràcies a tots ho hem aconseguit i estem arribant a la part final”, conclou.

Sistema de dades nou

Des d’aquest dilluns, Sanitat analitza dades noves i de manera diferent, un canvi que vol centrar els esforços en el seguiment del risc de transmissió. El sistema nou, segons Fernando Simón, també ha permès “reduir terminis”. El director del Centre de Coordinació d’Alertes i Emergències Sanitàries explica que s’ha pogut retallar, per exemple, el temps entre l’inici de símptomes i el diagnòstic. Si abans anava dels set als 17 dies, ara és només de quatre.