El Ministeri de Sanitat ha aprovat la proposta de desescalada de l’Ajuntament i Salut i Barcelona passarà a la fase 0,5 a partir d’aquest dilluns, 18 de maig, i haurà d’esperar una setmana més fins al dilluns 25. D’aquesta manera la ciutat no es queda en la fase 0 però tampoc no passa a la fase 1, sinó que incorpora mesures de desconfinament gradual de la pandèmia del coronavirus. Es permetrà l’obertura dels petits comerços sense que els clients hagin de concertar cita prèvia i les terrasses de bars i restaurants hauran d’esperar a la fase 1 per poder reprendre l’activitat. Tampoc no s’autoritzaran les reunions familiars.

La resta de Catalunya, en fase 1

Sanitat ha anunciat que les regions sanitàries de Girona, Lleida i la Catalunya Central i les comarques del Garraf i l’Alt Penedès avançaran a la fase 1 i s’afegiran a les Terres de l’Ebre, el Camp de Tarragona i l’Alt Pirineu – Aran, que ja hi van entrar fa una setmana. Únicament Barcelona, la resta de l’àrea metropolitana i el Baix Montseny es mantindran en la fase 0,5, també anomenada fase 0 millorada. La Comunitat de Madrid tampoc no passarà a la fase 1 i es quedaran en una fase intermèdia.

Noves mesures en fase 0,5

Salvador Illa ha explicat també que en la fase 0,5 es permetran noves activitats. Entre aquestes activitats hi ha la reobertura dels petits comerços sense cita prèvia, els centres d’alt rendiment, museus al 30 % de la capacitat, biblioteques, vetlles de 10 persones als tanatoris i els centres d’investigació i recerca.

Barcelona podria passarà a la fase 1 el 25 de maig

El director del Centre de Coordinació d’Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón, ha dit que la intenció de Sanitat és que Barcelona i totes les zones de l’estat espanyol que encara no han avançat de fase avancin a la fase 1 el 25 de maig. Això sí, Simón ha puntualitzat que aquesta circumstància es donarà sempre que l’evolució de les dades sanitàries sigui bona.

70 % de l’Estat espanyol, en fase 1

El Ministeri de Sanitat ha valorat set propostes de comunitats autònomes per avançar, ja que la resta han d’esperar un mínim d’una setmana més per passar de fase. El Govern espanyol ha aprovat que avancin a la fase 1 de desescalada totes les províncies que faltaven d’Andalusia, Màlaga i Granada, les de Castella-la Manxa, Toledo, Guadalajara i Ciudad Real, així com 24 districtes sanitaris restants de la Comunitat Valenciana i més duna quarantena de regions de Castella i Lleó. Un 70 % de l’estat, 32 milions de ciutadans, ha avançat a la fase 1 mentre que un 30 %, 14 milions de persones, es queden a la fase 0.

Les úniques regions que avançaran a la fase 2 són a les illes, que ja van començar la desescalada en la fase 1 fa dues setmanes i que representen unes 45.000 persones. Es tracta d’El Hierro, La Gomera i La Graciosa, a les Canàries, i Formentera, a les Balears.