festa major banderoles

Barcelona prepara un altre estiu —el període més tradicional per a les festes majors— encara afectat per les mesures anticovid. Això vol dir que, tot i que s’han aixecat algunes restriccions, les celebracions no seran com abans de la pandèmia. Les dues festes estiuenques més populars, Gràcia i Sants, treballen per preparar una celebració el més presencial possible. D’altres, s’han hagut de cancel·lar o transformar.

Al conjunt de Catalunya, la majoria de municipis —el 93,3 %— celebraran la festa major aquest 2021, segons apunta l’informe La repercussió econòmica de la cancel·lació de les festes majors, elaborat pels economistes Ferran Blanch i Òscar Cesena per encàrrec del col·lectiu ARC, l’Associació Professional de Representants Promotors i Mànagers de Catalunya. Tot i això, molts optaran per disminuir els concerts en directe i les actuacions musicals.

Gràcia, amb pla B i Sants, amb versió reduïda

Després que la celebració del 2020 es fes en format virtual, aquest 2021 les comissions de la Festa Major de Gràcia treballen per “recuperar una festa tan normal com sigui possible” segons explica la presidenta de la federació, Carla Carbonell. Tot i això, diu, tindran preparat un pla B per si la situació pandèmica no permetés fer la celebració que voldrien. De moment, preveuen una festa amb el màxim d’activitats al carrer però mantenint mesures com la reserva, la distància interpersonal i l’ús de mascaretes.

També Sants va adaptar la festa l’any 2020 i aquest 2021 aposten per una festa major que sigui el més presencial possible adaptada a les restriccions que indiqui el Procicat. Tot i això, ja confirmen que estan treballant per fer una festa major que durarà menys dies del que és habitual.

Les festes majors de Barcelona el 2021

A banda de Gràcia i Sants, en el que va d’any a Barcelona, sí que s’han hagut de cancel·lar algunes festes, com la de Sant Antoni, que s’acostuma a celebrar al gener i s’ha ajornat al juliol.

N’hi ha d’altres, en canvi, que sí que s’han celebrat. És el cas de les de Sant Josep Oriol, que van ser al març i en què es van combinar les activitats presencials i les virtuals. Les de Santa Eulàlia, al febrer, es van suspendre majoritàriament i es van substituir per exposicions de cultura popular i activitats de petit format o virtuals. També s’han transformat les de Nou Barris, que han estat aquest mes de maig i s’han transformat en una festa de primavera.

Entre les festes que encara s’han de celebrar, a la plaça Nova de Sant Roc, que és a mitjans d’agost, preparen una programació d’activitats al carrer. De fet, asseguren que és molt igual a la de fa dos anys. Expliquen que, quan s’apropi el moment, adaptaran la celebració a la realitat de la pandèmia que hi hagi en aquell moment. En el pitjor dels casos, es plantegen fer el mateix que l’agost del 2020, quan van fer una celebració de mínims, amb activitats durant només un dia.

Al barri de les Tres Torres, en canvi, aquest 2021 han optat per cancel·lar la la festa major. Tot i això, per no quedar-se sense cap celebració faran algunes activitats dividides en dos dies: el 5 de juny tindran un concert amb la Banda Municipal de Barcelona i una ruta guiada pel barri i el dia 13 faran un mercat de comerços locals al pati de la Biblioteca Clarà. Al de la Mercè, que la celebren al setembre, diuen que encara no s’han plantejat què faran.

Les celebracions del 2020

Tot i les perspectives més optimistes per a aquest any, el 2020, segons l’informe del col·lectiu ARC, a Catalunya només es van celebrar el 47,1 % de les festes majors que estaven programades. En aquests casos, però, la programació i el pressupost que s’havien previst en un primer moment es van alterar. L’informe revela que la majoria dels municipis que van optar per mantenir la celebració tenen entre 5.000 i 25.000 habitants.

La ciutat de Barcelona, però, trenca els esquemes ja que tot i no estar dins d’aquest paràmetre poblacional va mantenir la festa major —la Mercè— i va celebrar també el festival Grec, això sí, amb adaptacions.

El Grec, per exemple, que va començar a finals de juliol, va ser un dels primers festivals que es van poder celebrar presencialment a la ciutat després del confinament de la primavera del 2020. Això sí, es van necessitar un permís específic del Procicat i mesures de seguretat sanitària. Aquest 2021 la previsió és que el festival es recuperi amb una programació més extensa en el calendari.

També la festa de la Mercè va aconseguir programar un centenar de concerts. Això sí, amb aforaments reduïts, habilitant escenaris nous per a la celebració i implementant mesures de seguretat sanitària. De fet, del cas del festival Grec i del de la Mercè se’n parlarà aquest dijous en la taula rodona organitzada en el marc de les jornades sobre programacions segures en temps de pandèmia que organitza el col·lectiu ARC, en què es va presentar l’informe La repercussió econòmica de la cancel·lació de les festes majors.