Les Festes de Sant Roc han celebrat aquest diumenge la seva edició número 431. La pandèmia del coronavirus no ha aconseguit anul·lar les festes, però sí que s’han adaptat a les mesures de prevenció sanitàries. En aquest sentit, només s’han realitzat les activitats més simbòliques i protocol·làries a porta tancada i sense públic seguint les indicacions del Procicat. En comptes de quatre dies de durada, com és habitual, la festa s’ha concentrat en un sol matí. A més, els participants han hagut de portar mascareta i han hagut de rentar-se les mans amb gel hidroalcohòlic. Totes aquelles persones que volien gaudir de la festa ho han fet a través de les pantalles, l’Associació de Festes de la Plaça Nova ha fet una retransmissió en directe de tots els actes a través de les seves xarxes socials.

Sant Roc, protector contra les epidèmies

Els organitzadors han volgut celebrar les festes tot i el context actual per encomanar-se a Sant Roc, sant protector contra les epidèmies que va dedicar la seva vida a tractar els malalts de la pesta bubònica. També ha servit per poder fer un retrobament amb els veïns del barri de la Catedral. Per Xavier Cordomí, president de l’Associació de Festes de la Plaça Nova, no es podia anul·lar la festa “en un any tan significatiu, en un any d’epidèmies, s’havia de renovar el vot però sant Roc no és suficient per superar aquest episodi i cal l’esforç de la ciutadania”.

Activitats a porta tancada i sense públic

Els actes que s’han mantingut

en aquesta edició han estat el seguici tradicional de sant Roc, la renovació del vot a l’església del Pi, el ball de l’àliga a la catedral, així com balls de gegants i bastoners al Palau Episcopal. Tots els actes s’han fet a l’interior per evitar les concentracions de públic. L’últim acte de les festes serà a la nit amb un castell de focs.

Les festes més antigues de Barcelona

Les Festes de Sant Roc són les més antigues de Barcelona i és que es celebren des de l’any 1589. Es tracta d’una festa de barri, popular i de caràcter religiós que té elements únics i centenaris. De fet, és l’única festa de la ciutat catalogada com a Festa Patrimonial d’Interès Nacional per la Generalitat de Catalunya.

Ball de gegants de Sant Roc