De la mateixa manera que les Festes de la Mercè, els actes de la copatrona de la ciutat, Santa Eulàlia, també s’han hagut de reinventar per fugir de massificacions. Cinc minuts abans de l’acte, programat a les 19.15 h de divendres, s’han tallat els carrers dels voltants per evitar que hi accedís el públic. Aleshores la gegantona Laia ha recorregut el camí des de l’Ajuntament fins al peu de la figura de la santa. Allà, li ha dedicat un ball i s’ha fet l’ofrena, abans de tornar a La Casa dels Entremesos.

Aquest fet deixa la imatge d’una ofrena floral solitària que no ha tingut res a veure amb el seguici de l’any passat. Al matí, el penó ja s’havia penjat al balcó de l’Ajuntament també sense públic.

L’escenari del martiri

Es tracta d’un dels actes més antics de les Festes de Santa Eulàlia modernes, que impulsa la Federació d’Entitats de Cultura Popular i Tradicional de la Barcelona Vella. Habitualment un seguici de gegantones Laies ballen al so dels grallers i reten homenatge amb flors a la jove màrtir al punt de la ciutat on, segons la llegenda, la copatrona va patir un dels 13 turments perquè no va voler renunciar a la seva fe cristiana. La història explica que van posar la màrtir en una bota plena de vidres i la van fer rodolar 13 vegades carrer avall.