Aquest dilluns s’ha presentat tota la programació musical inclosa al programa de la Mercè 2020, que es farà del 23 al 27 de setembre, que també estarà marcada per la crisi sanitària de la covid-19. Les mesures de seguretat obliguen a restringir l’aforament i a duplicar els escenaris amb altres espais com el Parc Güell, el recinte del Camp Nou o el Teatre Grec. L’entrada serà gratuïta, però un dels canvis principals és que serà necessari fer una reserva prèvia per anar-hi de públic, que es podrà fer a través del web de la Mercè, d’una aplicació mòbil i d’un telèfon a partir d’aquest dimarts, 8 de setembre.

Com funcionarà la reserva prèvia d’entrades?

Els responsables asseguren que aquesta reserva prèvia es farà de “forma esglaonada” per evitar problemes i que es repeteixi el que va passar al festival Grec d’aquest estiu, quan el web es va col·lapsar per primera vegada en la seva història per l’allau de ciutadans que van intentar comprar entrades en línia.

L’Ajuntament ha habilitat un sistema telemàtic de reserva prèvia a través del web de la Mercè  i de l’aplicació mòbil de la Mercè 2020, disponible de forma gratuïta. També es podrà fer la reserva per telèfon, trucant al 93 316 10 38, de 10 a 15 h, de dilluns a divendres.

A partir d’aquest dimarts, 8 de setembre, es podran reservar per als concerts del BAM un màxim de dues entrades per dia i per persona; i, per al BAM Cultura Viva, un màxim de cinc per dia i per persona. Pel que fa als concerts del Música Mercè, les entrades es podran reservar un dia més tard, a partir d’aquest dimecres, 9 de setembre, i serà un màxim de dues entrades per dia i per persona.

Totes les mesures de seguretat

La pandèmia també obliga a prendre totes les mesures de seguretat establertes per les autoritats sanitàries. L’aforament s’ha limitat amb accessos de matí, tarda i vespre, que permetin desinfectar els espais entre sessió i sessió. I se seguiran les restriccions que marca la fase 2 per a teatres i concerts amb el 30 % de l’aforament.

En total, més d’un centenar de grups, principalment catalans, però també de procedents d’Europa, ompliran fins a 14 espais del BAM, BAM Cultura Viva i Música Mercè. Els artistes locals hi tindran més presència, però també les dones. Del total de grups programats amb líder, un 60 % estan encapçalats per dones.

Entre els artistes del cartell d’aquesta edició destaquen noms com el de Maria del Mar Bonet, que es reunirà amb Toti Soler després de molts anys, Ray Colom, Rodrigo Cuevas, Califato 3⁄4, Lina_Raül Frefree, Neue Grafik Ensemble, Novelist o Núria Graham.

Nous escenaris a espais emblemàtics

Una de les novetats és que s’incorporen alguns espais emblemàtics de la ciutat com a escenaris de la Mercè. Per primer cop el Teatre Grec, el recinte del Camp Nou (concretament es muntarà un escenari a l’esplanada que hi ha davant de l’estadi), el Parc Güell, els Jardins del Doctor Pla i Armengol i la Model acolliran part de la programació musical de la Festa Major de Barcelona.

Daniel Granados, delegat de Drets Culturals de l’Institut de Cultura de Barcelona, ha destacat que es dupliquen els escenaris per fer arribar la Festa Major de Barcelona i que, en aquest context de pandèmia, altres espais es posen també “al servei de la cultura”.

El festival BAM Cultura Viva també s’adapta al context. La quarta edició es farà al recinte de la Fabra i Coats, els dies 24, 26 i 27 de setembre, amb més de 20 propostes artístiques i amb especial presència dels segells discogràfics per reconèixer-los el paper com a articuladors de la música local.

betevé, mitjà oficial de la Mercè

Precisament, per les restriccions obligades en l’aforament, hi haurà una alternativa per a qui no pugui assistir-hi presencialment: betevé emetrà en directe els actes i concerts, tal com ja va fer amb el festival Grec. En concret, es farà la transmissió de nou directes diaris i un total de 27 actuacions musicals.