(ACN/redacció) El sector de la música en directe espera amb optimisme els resultats del concert pilot d’aquest dissabte al Sant Jordi. Una avaluació sanitària que descarti una ràtio de contagis superior a la de la població que no va assistir-hi obriria la porta a celebrar festivals d’estiu, sempre en coordinació amb les administracions sanitàries.

El concert pilot va seguir l’empremta de l’assaig clínic a l’Apolo entre el Primavera Sound i l’Hospital Germans Trias. La prova va confirmar que el concert no era un pol “supertransmissor” de covid-19, en paraules del metge de l’Hospital Germans Trias Josep Maria Llibre.

La iniciativa de dissabte passat, però, no es va plantejar com un assaig clínic, sinó com el primer concert real amb 5.000 persones des de l’inici de la pandèmia amb l’objectiu de testar els assistents per evitar contagis. D’aquí a uns dies es confirmarà si hi ha hagut diagnosticats per covid-19 entre els assistents i es compararà amb els contagis de la població general que no va assistir al concert. Els resultats se sabran el 10 d’abril.

Si els resultats són bons, el doctor de l’Hospital Germans Trias veu amb bons ulls “seguir aquest camí” i pensar a fer actes més grans, “exteriors i amb artistes locals” fent cribratges previs o carnets de vacunació. “Cada vegada serà més senzill, la gent es podrà fer autotests o anar a una farmàcia de manera que arribi a l’esdeveniment ja amb el negatiu”, diu Llibre, que es mostra convençut que els sistemes encara avançaran molt.

Una iniciativa pilot que va més enllà de la cultura

La consellera de Cultura, Àngels Ponsa, també ha fet un balanç “més que positiu” del concert, en espera dels resultats concloents: “Tot fa pensar que no seran dolents emparant-se en altres estudis i projeccions, però hem d’esperar-los i treballar de manera rigorosa”. “Tant de bo això doni prou rigor científic mèdic per extrapolar-ho, és l’esperança que tenim”, ha insistit Ponsa, que també ha agraït el civisme i la voluntat del públic a l’hora de fer-se tests d’antígens abans del concert, una cosa “impensable” fins ara.

Els festivals celebren el ressò mundial del concert

Mentrestant, i encara sorpresos per l’impacte mundial del concert, festivals com el Cruïlla o promotores com The Project continuen treballant en grans esdeveniments massius aquest estiu, malgrat la cancel·lació de certàmens com el Primavera Sound o el Sónar.

“Tot va funcionar com un rellotge. Ens queden ganes de veure què som capaços de fer“, reconeix el directiu de The Project, Sergi Roselló, responsable de la producció del concert de Love of Lesbian. De cara als festivals d’estiu Roselló també explica que estan “preparats” per al que demanin les autoritats.

Herreruela creu que si la prova és positiva, s’obre la porta a celebrar festivals d’estiu eliminant la distància social, tot i que considera que cal treballar perquè els protocols sanitaris siguin “més simples i econòmics”.

Mentrestant, els organitzadors del Cruïlla segueixen treballant perquè el festival sigui “presencial, amb 25.000 persones i sense distància” per si finalment es valida el protocol per generar bombolles sanitàries en els festivals.