Una cinquantena de veïns han aturat el desnonament d’un home amb una filla a càrrec aquest dilluns al matí al carrer de Tamarit, a tocar del Mercat de Sant Antoni. Es tracta d’un cas d’impagament del lloguer per manca d’ingressos arran de la pandèmia de la covid-19, segons explica l’afectat, que ha rebut el suport del Sindicat d’Habitatge del Raval a la porta del bloc de pisos on viu.

Joan Sebastià és cantant d’òpera però amb el tancament de la primavera passada es va quedar sense locals on actuar, la seva principal font d’ingressos: “Ens vam quedar tots a casa sense feina i des de llavors només he aconseguit feines esporàdiques”, explica. Des de fa 10 mesos que no paga el lloguer de 1.000 € del pis i ha demanat per carta a la propietat renegociar-ne el preu i el deute de moment “sense obtenir resposta”.

Segons explica el Sindicat de l’Habitatge del Raval, la comitiva judicial ha fet acte de presència passat el migdia, però no ha executat el desnonament i les parts han signat per ajornar-lo. Els Mossos d’Esquadra també s’hi han presentat, però no han actuat. Durant tot el matí una cinquantena de veïns s’han col·locat a la porta de l’edifici per intentar aturar el llançament.

Matí de desnonaments als barris

El d’aquest dilluns ha estat un matí especialment intens pel que fa a les mobilitzacions contra desnonaments programats en diferents barris de la ciutat. A més del d’en Joan Sebastià, les entitats en defensa del dret a l’habitatge en tenien de registrats un altre a Sant Antoni, tres al Poble-sec i un a la Barceloneta.

Al desembre, el Consell de Ministres va aprovar un decret de suspensió dels desnonaments famílies sense alternativa d’habitatge i la prohibició de tallar el subministrament d’aigua, llum o gas a famílies vulnerables i persones en risc d’exclusió social durant la crisi sanitària. Tot i això, Catalunya va tancar el 2020 amb una mitjana de 15 desnonaments al dia, segons dades del Consell General del Poder Judicial.