dia de sant joan 2023 festiu

El dia de Sant Joan és el 24 de juny, dia en què se celebra el solstici d’estiu, la nit més curta de l’any. Si bé el solstici és el dia 21, la festa no arriba fins a dies més tard, sobretot la nit i matinada del 23 i 24 de juny, amb la revetlla de Sant Joan. On és festiu el dia de Sant Joan 2023? Ho és a Catalunya? T’ho expliquem.

El dia de Sant Joan, festiu a Catalunya

És important tenir en compte que el dia de Sant Joan no és festiu a tot el món, ni tampoc a tot Espanya. El 24 de juny és festiu a Catalunya, on la nit prèvia, la del 23 al 24, es fa la celebració amb revetlles, petards, altres elements de pirotècnia i la tradicional coca de Sant Joan. Això vol dir que a tots els municipis catalans és festa aquest dia.

A la llista de llocs on és festiu cal sumar el País Valencià i Galícia. També municipis com Albacete, on el dia de Sant Joan és festiu local.

El dia de Sant Joan cau en dissabte

Aquest 2023, el dia de Sant Joan és en dissabte. El 2022 va caure en divendres i, per tant, hi havia l’oportunitat de fer un cap de setmana llarg (de divendres a diumenge), escenari que no es repetirà enguany.

Per què se celebra el dia de Sant Joan?

El motiu de la celebració del dia de Sant Joan és pel solstici d’estiu, que aquest 2023 arribarà el 21 de juny a les 16.58 h. Aquest fenomen marca l’inici de l’anomenat estiu astronòmic, moment en què el Sol arriba a la seva màxima elevació sobre l’horitzó al migdia.

La festa té un origen pagà i se celebrava a l’hemisferi nord per donar la benvinguda a la calor i el bon temps. La celebració també es vincula amb el cristianisme, ja que el 24 de juny és la festivitat del naixement de Sant Joan Baptista.

L’estiu tindrà una durada total de 93 dies i 16 hores, tot allargant-se fins al 23 de setembre, període amb dies llargs i nits curtes en comparació amb la resta de l’any. Després de l’estiu, serà el torn de l’estació de la tardor, que s’allargarà fins a la segona meitat del desembre.