dijous gras 2024 dijous llarder dia truita

Preparat per al Dijous Gras 2024, una de les cites més esbojarrades de l’any? El tret de sortida al Carnaval arriba amb la celebració del també anomenat Dijous Llarder. El Dijous Gras és el primer dia del Carnestoltes i enguany cau aquest dijous, 8 de febrer. Aquesta jornada marca l’inici d’una setmana destinada antigament a atipar-se amb els àpats que estaven prohibits a partir de l’inici de la Quaresma, que és el dimecres de la setmana següent, conegut com a Dimecres de Cendra.

Per això, els aliments tradicionals del Dijous Gras són la coca de llardons, la botifarra d’ou o la truita, amb ingredients com la botifarra, amb un elevat contingut de greix animal.

Dijous Gras 2024: festa popular el 8 de febrer

El Dijous Gras és una festa que habitualment es limitava a l’àmbit familiar, però que en algunes poblacions també ha donat lloc a celebracions populars a l’aire lliure, en la línia de les que es produeixen el cap de setmana de Carnaval a la majoria de barris de la ciutat.

Tradicionalment, el Dijous Gras marcava l’inici d’una setmana, la de Carnaval, en què es menjaven aliments greixosos que, tal com marca la religió cristiana, després quedarien restringits durant la quaresma, que arrenca el Dimecres de Cendra i finalitza amb la Setmana Santa.

L’antic Dijous dels Compares

El Dijous Llarder estava precedit antigament pel Dijous dels Compares —dues setmanes abans—, en què era tradicional que el que havia estat padrí aquell any fes un regal a la padrina, i el Dijous de les Comares -la setmana abans-, en què era la padrina la que feia un regal al padrí.