vella quaresma

La Quaresma 2024 és un període penitencial de 40 dies que comença després del Carnestoltes, una setmana plena de divertiments i excessos. Per això, la festa de la quaresma s’allarga durant set setmanes, que van des del Dimecres de Cendra i fins al Diumenge de Pasqua. Serveixen de preparació o, com popularment es coneix, fer magre, per donar la benvinguda a la Setmana Santa.

Quan comença la quaresma 2024?

Aquest any, la quaresma del 2024 comença quan es posa fi a la festa del Carnaval, el dimecres 14 de febrer, i s’allargarà fins al dissabte 30 de març. Així, del 28 de març a l’1 d’abril és la Setmana Santa, comptant des del Dijous Sant fins al Dilluns de Pasqua. Aquest dia, el dilluns 1 d’abril, és el dia de la Mona a Catalunya.

Vella Quaresma: per què té set cames?

El període de la quaresma es representa amb la figura de la Vella Quaresma, un personatge que neix de la tradició cristiana i que simbolitza aquesta etapa d’abstinència, penediment i dejuni. Es representa com una vella amb un bacallà en una mà i un cistell de bledes a l’altra, i que té set cames, una per a cada setmana. Segons la tradició, els menjars abundants es canvien per un règim de sopes amb oli, verdura i aigua, i tan sols el diumenge es pot menjar peix.

La Vella Quaresma es caracteritza per tenir uns aires desagradables i cara de pomes agres. És molt representada en la imatgeria popular i té la funció de calendari: a cada setmana que passa fins a Setmana Santa se li talla una cama i quan s’arriba al final és cremada igual que el seu predecessor, el Carnestoltes. D’aquesta manera, el foc destrueix simbòlicament el període.

En alguns llocs, quan s’arriba a la meitat de la quaresma (a la quarta setmana), serren la vella per la meitat, un costum que donà el nom de Sa Jaia Serrada a la figura. Els grups d’infants també fan recaptes de diners o aliments per organitzar un berenar col·lectiu. En aquestes ocasions, els nens i nenes fan veure que serren un bastó o l’estampa de la Vella Quaresma, seguint el ritme d’una cançó.

Frases populars de la quaresma

Aquestes, són algunes de les frases populars que s’utilitzen per assenyalar l’abstinència d’aquest període de la quaresma:

  • Acabada la quaresma, acabat el bacallà
  • Per quaresma estima els teus i per Pasqua estima Déu
  • Quaranta dies de quaresma, quaranta dies de menjar, arengades rovellades i bocins de bacallà

La quaresma, temps de comprar peix

A partir del segle XIX es va popularitzar una representació nova de la quaresma a través d’una estampa que les peixateres penjaven a les seves botigues. Aquesta figura recordava que era època de privacions i abstinència de carn i que, per tant, era el moment de comprar peix. Aquesta estampa funcionava com a reclam publicitari, una espècie de tècnica de màrqueting popular que utilitzaven certes botigues per a vendre més. La vella es feia a partir d’un bacallà sec en què penjaven set bacallanets petits o set arengades.

vella quaresma

Altres noms de la Vella Quaresma

El personatge de la quaresma a Catalunya és conegut amb diversos noms. Aquests són alguns dels altres noms que rep la Vella Quaresma. En saps algun més?

  • Bacallanera, a Barcelona
  • La Sarraïna, al Pla de Bages
  • La Patorra, al Rosselló
  • S’àvia Corema, a Menorca
  • Sa Jaia Corema, a Mallorca