En poc més d’una setmana, Barcelona es convertirà en l’epicentre internacional de la novel·la negra. El BCNegra 2023 arrencarà el 6 de febrer i fins al dia 12 dedicarà la 18a edició —la de la majoria d’edat— a reflexionar sobre el concepte de la doble vida. Segons els responsables del festival, un dels objectius és “explorar totes les possibilitats del doble, el desdoblament de personalitats i vides, ja sigui assassí, espia o adúlter”. Hi haurà un total de 125 participants d’arreu del món, i s’organitzaran una vuitantena d’activitats per a tota la ciutat. El Molino i l’Aribau Multicines seran dos dels epicentres del festival.

Entre els escriptors que seran presents al festival hi haurà, per exemple, Ray Loriga, Dominique Manotti, Dolores Redondo, Yousseff El Maimouni, Núria Cadenes o Dror Mishani. El cartell del festival l’ha creat l’il·lustrador Keko, que ha publicat a la revistes com ‘Madriz’, ‘Totem’ i ‘Metal Hurlant’.

L’acte d’entrega del Premi Pepe Carvalho 2023, en directe a betevé

El 6 de febrer s’anunciarà el guanyador del Premi Pepe Carvalho 2023. L’encarregada de donar-lo a conèixer serà l’escriptora Claudia Piñeiro, que el va rebre el 2019. La cerimònia de lliurament, però, no serà fins al dijous 9 de febrer, durant un acte al Saló de Cent de l’Ajuntament de Barcelona que començarà a les 18 h. Tot plegat es podrà seguir en directe a betevé, que oferirà un programa especial a través de la TDT i del web.

Aquest any s’han programat tres espectacles teatrals i també un concert d’Albert Pla, que actuarà el 6 de febrer a les 20 h a El Molino. A banda, com ja és habitual, s’organitzaran rutes literàries per la ciutat. Per segon any consecutiu la plataforma Filmin col·laborarà amb el festival: crearà dues categories dedicades al cinema negre i al concepte de la doble vida.

‘Dr. Jekyll & Mr. Hyde’, Leonardo Sciascia i John Blacksad

Com cada any, el festival escull un llibre, un autor i un personatge per donar-lo a conèixer o redescobrir-lo. Enguany l’obra protagonista és ‘Dr. Jekyll & Mr. Hyde’ —que va escriure l’any 1886 Robert Luois Stevenson—, un clàssic amb el desdoblament de la personalitat com a protagonista. Pel que fa a l’autor, l’escollit és Leonardo Sciascia (1921-1989), autor de ‘Rocamulto’. Una obra que gira entorn de la màfia i la corrupció a Sicília. Finalment, el personatge escollit és John Blacksad, un gat detectiu que va crear l’any 2000 l’escriptor Juan Díaz Canales i l’il·lustrador Juanjo Guarnido.