carnaval 2020 Barcelona

El Carnaval o Carnestoltes 2020 ja és aquí! S’apropa la disbauxa abans de la quaresma i cal desempolsegar les dues paraules que més sonaran aquests dies. El Departament Lingüístic de betevé ens ajuda a distingir-les bé perquè les puguem fer anar sense complexos. D’entrada, cal deixar clar que totes dues paraules, tant carnestoltes com carnaval, designen la setmana de divertiments i d’excessos previs al Dimecres de Cendra, inici de la quaresma.

Origen de ‘carnaval’ i ‘carnestoltes’: d’on ve cadascuna?

Totes dues paraules deriven de formes llatines —carnem levare (carnaval) o carnem tollere (carnestoltes), “carns llevades”, és a dir, sense carn. És per aquest motiu que el Carnestoltes anuncia la fi del període de disbauxa i la manca de moderació i dona pas, tradicionalment, a la penitència. En català, però, la paraula carnaval ens ha arribat directament del castellà i és un sinònim absolut de carnestoltes; per cert, també existeix la paraula del mateix origen en castellà: carnestolendas.

A l’hora d’escriure-les, podem arribar a dubtar si aquestes paraules sempre s’han d’escriure amb majúscula o minúscula. Tot depèn. Si volem fer referència a la festa en concret les marcarem amb una majúscula, però si per contra les usem com a noms comuns les podrem deixar en minúscules: aquest any el Carnestoltes és al febrer; anem a la rua de carnaval de Barcelona.

Rei Carnestoltes, el rei dels poca-soltes

Carnestoltes, és un mot polisèmic —conté més d’una accepció, és a dir, més d’un significat—,  a més a més de fer referència al període que vivim ara també designa el rei dels poca-soltes, personatge arrauxat i burleta que ens convida a gaudir de la vida de manera desenfrenada i a capgirar-la, encara que sigui per uns dies. Com a nom propi que és l’escriurem sempre amb majúscula inicial.

La paraula genèrica carnestoltes ha inspirat molts refranys populars:

A Carnestoltes totes les bèsties van soltes
Ballades per Carnestoltes, batalles per Tots Sants
Rialles de Carnestoltes, ploralles de Tots Sants
Les bogeries de Carnestoltes, per Tots Sants surten a llum

En Carnestoltes personatge també ha donat lloc a multitud de frases fetes:

Ésser de la pell d’en Carnestoltes
Ser cara de Dijous Sant i fets de Carnestoltes
Anar fet un carnestoltes
Ésser un carnestoltes

El sacrifici del Carnestoltes, dimarts, dona pas a la Vella Quaresma, personatge que representa els quaranta dies d’abstinència, penediment i dejuni. Es representa com una vella xaruga, amb un bacallà en una mà i un cistell de bledes a l’altra i que té set cames, una per setmana. L’imaginari popular també ens regala frases fetes com “més lleig que la quaresma” i que assenyala clarament com a feixuc el període quaresmal.

Vols saber més sobre la història del Carnaval? Mira d’on ve aquesta festa pagana.