El 24 de setembre és un dia molt especial per a totes les colles castelleres de Barcelona i des de fa setmanes treballen amb la mirada posada a la plaça de Sant Jaume. A les portes de la Diada de Colles Locals de la Mercè 2019 fem un repàs de com ha evolucionat cada colla al llarg d’aquesta temporada.

Castellers de Barcelona

Aquesta ha estat una temporada molt assenyalada per als Castellers de Barcelona, la del 50è aniversari de la colla. La celebració de l’efemèride ha tingut dues dates clau: la diada amb les colles filloles el 17 de març i la diada de l’aniversari del 8 de juny. Els de la camisa vermella arriben a la Mercè amb els nou pisos posats entre cella i cella. El 8 de juny van portar per primer cop a plaça enguany el 4d9f, però la construcció es va enfonsar abans que l’enxaneta pogués fer les tres passes. Així doncs, el castell màxim dels Castellers de Barcelona d’aquesta temporada és el 2d8f, que van descarregar a Màrtirs Street aquest mes d’agost. Jaume Montolio tornarà a la Mercè com a cap de colla dels Castellers de Barcelona, un càrrec que ja va ocupar les temporades 2000-2001 i 2014-2015.

Castellers de Sants

Enguany, els borinots han baixat de revolucions. Ja a principis de temporada, els nous caps de colla dels Castellers de Sants, Pol Batlló i Ariadna Vázquez, afirmaven que era moment de fer “feina de fons d’armari” i de renovació de peces. Aquest 2019, els de la camisa gris brut no han portat cap construcció de nou pisos a plaça. Sí que han fet rodar amb molta freqüència el 4d8, ja l’han descarregat en 12 ocasions, i sovint l’han acompanyat de construccions amples per rodar el tronc, com el 5d7 i el 7d7. El 3d8 és el millor registre dels borinots aquesta temporada, ja que el 2d8f que van portar en la diada del 93è Aniversari dels Nens del Vendrell els va quedar en intent.

Castellers de la Vila de Gràcia

Els Castellers de la Vila de Gràcia arriben a la Mercè 2019 amb les dues construccions de vuit pisos al sac, el 3d8 i el 4d8, i amb un 2d8f que han coronat en quatre ocasions aquesta temporada (tres de descarregats i un de carregat). Enguany, els graciencs no van poder portar a la Festa Major de la Vila de Gràcia els objectius que s’havien plantejat ja que la diada es va suspendre en la primera ronda després de les caigudes dels Castellers de Vilafranca i els Xiquets de Reus. Els amfitrions només van poder completar-hi el 4d8. Oriol Constantí repeteix aquesta temporada com a cap de colla dels Castellers de la Vila de Gràcia.

Castellers del Poble Sec

Els bandarres també han celebrat un aniversari destacat aquest 2019, el 20è. A més, en el primer tram de la temporada van estrenar una nova plaça castellera, el Castell de Montjuïc, que es va convertir en plaça de nou en la seva primera diada. Al llarg de la temporada, els Castellers del Poble Sec han rodat les dues estructures bàsiques de set pisos, el 3d7 i el 4d7. A més, han anotat dos castells de la gamma alta de set pisos: el 4d7a, que han descarregat sis vegades, i el 5d7, que han descarregat en tres ocasions i van carregar en la Diada de Can Bandarra. Aquesta temporada, els Castellers del Poble Sec no tenen un cap de colla pròpiament dit, sinó una coordinadora tècnica.

Castellers de la Sagrada Família

Els Castellers de la Sagrada Família van començar la temporada 2019, per Santa Eulàlia, amb un castell de la gamma alta de set, el 4d7a. I, diada a diada, han anat ampliant el repertori. Els del Poblet arriben a la diada de colles locals de la Mercè 2019 amb quatre castells de la gamma alta de set completats: el 4d7a, el 5d7, el 7d7 i, el seu fetitxe, el 3d7xs. Aquest últim el van descarregar en dues diades consecutives, per la Festa Major del Fort Pienc (15 de juny) i per la Festa Major de Cornellà (23 de juny). Aquesta serà la segona Diada de la Mercè d’Hugo Bernabéu com a cap de colla dels Castellers de la Sagrada Família.

Jove de Barcelona

La Jove de Barcelona té tres castells de la gamma alta de set en cartera aquest 2019: el 4d7p, el 5d7 i el 7d7. Però els ha quedat al pap poder-les ajuntar en una mateixa diada. S’hi han acostat en dues ocasions. A la plaça d’Orfila, a finals de juny, van descarregar el 5d7 i el 7d7 però el 4d7 amb el pilar els va quedar en intent. Ho van tornar a provar en la Diada del 1714, a la plaça Comercial, però van haver de desmuntar dues vegades el 4d7p i, finalment, el van descartar. Aquesta Mercè 2019 serà la primera d’Adrià Ardite com a cap de colla de la Jove de Barcelona.

Castellers de Sarrià

Aquesta serà la segona Diada de Colles Locals de la Mercè per als refundats Castellers de Sarrià. D’aquesta temporada 2019, els sarrianencs recordaran especialment el 27 d’abril, la diada del bateig de la colla. Els empetxinats han rodat a plaça quatre construccions de sis pisos: el 3d6, el 4d6, el 3d6a i el 4d6a. Enguany han completat cinc diades amb els tres castells descarregats. Mariona Corominas continua al capdavant de la tècnica dels Castellers de Sarrià.