La diada de la Mercè amb les set colles barcelonines ha estat més modesta que anys anteriors, sense cap castell de nou a la plaça de Sant Jaume. De fet, les tres colles de nou de la ciutat arriben sense haver-ne carregat cap aquesta temporada. Els Castellers de Barcelona han intentat el 4d9 amb folre però s’ha acabat ensorrant.

La Colla Jove de Barcelona han fet tres castells de la gamma alta de set, igual que els de la Sagrada Família, que han arribat a la Mercè 2019 sense la seva especialitat: un castell aixecat per sota. De la seva banda, els borinots de Sants estan formant noves incorporacions i han fet una diada amb dos castells de vuit i un de set, mentre que els de la Vila de Gràcia han fet construccions de vuit i de set tenint en compte que venien de dues caigudes en l’última jornada castellera.

Finalment, els del Poble Sec han repetit la millor actuació de la temporada i els de Sarrià han fet un triplet de castells de sis amb l’ull posat a una torre de sis de cara al final de la temporada.

Un dels actes de la Mercè que mai falten a la cita del 24 de setembre és la diada castellera de les colles locals. Els Castellers de Barcelona, de Sants, de la Vila de Gràcia, del Poble Sec, de la Sagrada Família, de Sarrià i la Jove de Barcelona han omplert la plaça de Sant Jaume aquest dimarts al migdia per fer els castells de la Mercè després de la diada històrica de dissabte.

Taula de castells

Castellers de Barcelona: 7d8, i4d9f, 4d8, 3d8, p5

Castellers de Sants: 7d8, 3d8, 5d7, 4p4

Castellers de la Vila de Gràcia: 4d8, 3d8, id7d8, 7d7, vd5

Castellers de la Sagrada Família: 5d7, 4d7a, 7d7, p5

Colla Jove de Barcelona: 5d7, 7d7, 4d7a, vd5

Castellers del Poble Sec: 4d7, 5d7, 4d7a, 3p4

Castellers de Sarrià: 4d6a, 3d6, id5d6, 5d6, p4

15:00
   

Fins aquí el seguiment en directe i minut a minut de la diada castellera de la Mercè amb colles barcelonines

14:57
   

La diada castellera de la Mercè acaba amb els pilars de comiat

Les set colles castelleres barcelonines tanquen la diada de la Mercè amb els pilars de comiat, i el tradicional pilar al balcó de l’Ajuntament.

14:47
   

Els Castellers de Sarrià tanquen l’actuació amb el 5d6

Després de l’intent desmuntat del 5d6, finalment els Castellers de Sarrià l’han descarregat amb èxit.

14:42
   

Els de la Vila de Gràcia s’acomiaden amb un 7d7

Després de fer un intent desmuntat d’un 7d8, els Castellers de la Vila de Gràcia han assegurat la diada amb un 7d7.

14:33
   

Intent desmuntat del 5d6 dels Castellers de Sarrià

Els Castellers de Barcelona han descarregat el 3d8, que els ha fet patir, i els Castellers de Sarrià han fet un intent desmuntat del 5d6. Probablement, tornaran a intentar aquesta construcció.

14:32
   

Intent desmuntat del 7d8 dels Castellers de la Vila de Gràcia

Els Castellers de la Vila de Gràcia han fet un intent desmuntat del 7d8, una construcció que encara no han assolit aquesta temporada. Caldrà veure si la tornen a intentar en aquesta tercer ronda.

14:26
   

Els del Poble Sec repeteixen la seva millor actuació de la temporada 

Els borinots han obert tercera ronda descarregant el 5d7, mentre que els Castellers de la Sagrada Família han descarregat el segon 7d7 de la seva temporada. Els Castellers del Poble Sec han descarregat el 4d7 amb agulla i repeteixen al seva millor actuació de la temporada. També la Colla Jove de Barcelona ha descarregat el 4d7 amb agulla. De la seva banda, els Castellers de Barcelona han continuat amb un 4d8 que els quedava pendent per completar la segona ronda, després dels dos intents del 4d9f.

14:07
   

Es reprèn l’actuació castellera

Els serveis mèdics han donat l’ordre per reprendre l’actuació castellera després d’atendre els castellers que han caigut al 4d9f amb folre dels Castellers de Barcelona.

14:03
   

Despleguen una gran estelada i una pancarta amb la paraula “república”

Durant la primera ronda, un grup de joves dalt d’un edifici de la plaça de Sant Jaume han desplegat una gran estelada i una pancarta en què es podia llegir la paraula “república”. Un gest reivindicatiu que es veu sovint a les diades castelleres.

13:58
   

Aturada la diada per atenció mèdica als Castellers de Barcelona

La diada s’ha aturat una estona per atendre els castellers que han caigut en el 4d9 amb folre dels de Barcelona.

13:58
   

Arrenca la tercera ronda

La Jove de Barcelona ha obert la tercera ronda amb el 4d8 amb agulla, que ha descarregat per cinquena vegada aquesta temporada.

13:55
   

Intent de 4d9f dels Castellers de Barcelona

Els Castellers de Barcelona han intentat el 4d9 amb folre de nou en segona ronda però s’ha acabat ensorrant.

13:50
   

El president Torra fa pinya amb els Castellers de Barcelona

Una de les imatges de la diada ha estat la del president de la Generalitat, Quim Torra, fent pinya amb els Castellers de Barcelona.

13:46
   

Intent desmuntat del 4d9f dels Castellers de Barcelona

Els Castellers de Barcelona han fet un intent desmuntat del 4d9 amb folre en segona ronda. És la tercera vegada que el proven aquesta temporada. L’última va ser diumenge durant la diada de colles convidades.

13:36
   

Dos 3d8 simultanis

Els Castellers de Sants i els de la Vila de Gràcia han descarregat el 3d8 pràcticament alhora en segona ronda. De la seva banda, els de la Sagrada Família han descarregat el 4d7 amb agulla, que han hagut de treballar, i la Colla Jove de Barcelona ha assolit el 7d7. De la seva banda, els Castellers de Sarrià han descarregat el 3d6, el novè de la temporada, i els del Poble Sec han fet un 5d7.

13:28
   

Els castells de vuit i de sis dels borinots i de Sarrià tanquen la primera ronda

Els Castellers de Sants han descarregat el 4d8 mentre que els de Sarrià han alçat un 4d6 amb agulla. De fet, els sarriencs faran castells de sis a les tres rondes. La colla es va refundar el 2016 i, per tant, és de les més joves tot i que entre el 2000 i 2004 ja van estar actius.

13:21
   

Cinc castells simultanis en primera ronda

Els Castellers de la Vila de Gràcia han arrencat la primera ronda amb un 4d8; els de la Sagrada Família han descarregat un 5d7; els del Poble Sec, un 4d7; els de Barcelona, un 7d8, i la Colla Jove de Barcelona ha descarregat un 5de7. Els Castellers de Sants i de Sarrià s’han esperat per actuar els últims en aquesta primera ronda.

13:15
   

Les set colles ja són a la plaça de Sant Jaume

Comença la primera ronda, que es farà a l’antiga, després que les set colles hagin fet la seva entrada a la plaça de Sant Jaume amb els pilars caminats. Previsiblement, totes les colles faran castells que ja han descarregat aquesta temporada.

13:05
   

Com s’organitza l’atenció mèdica

Una trentena de persones formen l’equip d’atenció mèdica que, normalment, se situa dins l’edifici de l’Ajuntament o a les portes. Concretament, hi ha uns 25 socorristes, cinc infermers i dos metges per atendre els castellers en cas que hi hagi una caiguda. També hi ha preparades dues ambulàncies, una de les quals és medicalitzada per a casos més greus, per si cal traslladar algú a l’hospital. Els equips mèdics treballen conjuntament amb el personal sanitari de les colles castelleres per establir protocols d’actuació i estan constantment comunicats.

12:59
   

Els castellers comencen a entrar a la plaça 

Les set colles castelleres barcelonines han començat a entrar a la plaça de Sant Jaume amb els tradicionals pilars caminats. Un cop acabin d’entrar, arrencarà la diada que, novament, es farà a l’antiga. És a dir, que totes les colles actuaran a l’hora per agilitzar la jornada. Es preveu que no s’allargui més d’una hora i mitja.

12:55
   

Crits d’independència i de llibertat 

La Banda Municipal de Barcelona ha interpretat l’himne d’‘Els segadors’ en directe i en acabar, la multitud aplegada a la plaça de Sant Jaume ha començat cridar “independència” i “llibertat”.

12:52
   

La diada castellera comença a les 13 h

Els castellers arrencaran la diada a les 13 h mentre que abans es fa l’entrada del seguici popular, amb tots els balls, a la plaça de Sant Jaume. La jornada castellera està previst que s’allargui una hora i mitja i ho podreu seguir en directe amb la narració de Rafel Luján, el comentarista Pep Ribes i Meritxell Hernández a peu de plaça.

12:47
   

Les colles barcelonines arriben a la Mercè sense cap castell de nou

Les tres colles castelleres de nou de Barcelona —els Castellers de Sants, de la Vila de Gràcia i els de Barcelona arriben a la diada de la Mercè sense haver carregat cap castell de nou aquesta temporada. Els Castellers de Barcelona van fer l’últim intent diumenge durant la diada amb colles convidades però es va quedar en intent desmuntat.

12:30
   

Comença el programa especial de la diada de la Mercè

Arrenca el programa especial a betevé per seguir en directe la diada castellera de la Mercè amb les set colles barcelonines: els Castellers de Barcelona, els Castellers de Sants, els Castellers del Poble Sec, els Castellers de la Sagrada Família, la Colla Jove de Barcelona, els Castellers de la Vila de Gràcia i els Castellers de Sarrià.