La crisi del coronavirus ha colpejat de ple tots els sectors i el cultural no n’és una excepció. Centenars de treballadors s’han vist abocats a l’atur i molts tenen dificultats per arribar a final de mes. De fet, s’han mobilitzat diverses vegades els darrers mesos.

L’associació Actua, Ajuda i Alimenta, formada per professionals de la cultura, es va crear amb l’objectiu d’ajudar els afectats. S’encarreguen de repartir cistelles d’aliments entre les persones que les demanen. Els lots es fan amb les aportacions del Banc dels Aliments i de les donacions de particulars. Aquest dimarts han fet la setena entrega.

Coronavirus, en directe

2.500 cistelles d’aliments

La situació és complicada per a professionals de totes les disciplines: de la dansa, del teatre, etc… i afecta tan als artistes com al personal tècnic que fa possible els espectacles (llum, so, etc…). Des del març, l’associació Actua, Ajuda i Alimenta ha entregat prop de 2.500 cistelles d’aliments, entre Barcelona i Madrid.

Cada mes l’han dedicat a un sector i aquesta vegada s’han adreçat als professionals del cinema. Els preparatius dels lots s’han fet a la seu de l’Acadèmia de Cinema Català i la SGAE. Hi han participat cares conegudes com la seva presidenta de l’acadèmia Isona Passola, l’actor Àlex Casanovas o l’actriu Cristina Brondo. Tots han denunciat la manca d’inversió pública en el sector i la situació precària de milers de professionals culturals.

Premi González Sinde 2020

La iniciativa Actua, Ajuda i Alimenta ha estat reconeguda amb el Premi González Sinde 2020. Els guardons, que entrega l’Acadèmia de Cinema, es van donar a conèixer a finals del mes d’agost. Es va premiar l’entitat per haver contribuït a pal·liar els efectes de la pandèmia del coronavirus.