Bona part dels hospitals barcelonins hi coincideixen. En els darrers dos dies, l’increment de casos de covid-19 s’ha disparat de cop. Per exemple, les urgències de l’Hospital Clínic han passat d’atendre entre 10 i 20 casos al dia la setmana passada a 40 diaris aquesta, més del doble. “12 dies enrere era Cap d’Any. És claríssim que això és conseqüència del que ha passat aquest Nadal”, assegura Miquel Sánchez, director d’Urgències de l’Hospital Clínic.

Aquest increment del nombre de pacients diaris amb covid-19 també s’està notant a hospitals com el del Mar o el de Sant Pau. En aquest darrer, segons ha explicat a betevé el director mèdic, Xavier Borràs, en les darreres 24 hores s’han ingressat 17 pacients, tres dels quals directament a l’UCI. Actualment, dels 55 llits totals de crítics, 27 estan ocupats per pacients covid i cada dia que passa la xifra creix.

A un pas de perllongar intervencions

L’augment, alerta Borràs, posa els centres a un pas d’haver d’ajornar les intervencions no urgents. “No hem desprogramant encara, però ho tenim sobre la taula en funció de com evolucionin les properes hores”. El mateix passa a l’Hospital del Mar: “Els propers dies les coses pinten malament, les hospitalitzacions estan augmentant i és de preveure que d’aquí a unes setmanes estarem molt pitjor”, avisa Joan Ramon Masclans, cap de Medicina Intensiva de l’Hospital del Mar.

L’excepció de l’Hospital Vall d’Hebron

A l’Hospital Vall d’Hebron, el centre amb més capacitat de Catalunya, no han detectat, per ara, aquest increment pronunciat dels casos i són lluny d’haver de desprogramar intervencions. “En aquest moment tenim uns 25 o 30 casos diaris de coronavirus a urgències i n’acaben ingressant només 10 o 12 cada dia”, assegura Maria José Abadías, subdirectora assistencial de l’Hospital Vall d’Hebron. “Hi ha molta feina de gestió i hi estem molt a sobre però, ara per ara, no estem en situació d’haver de desprogramar intervencions”, afegeix.

La tercera onada, camí de superar la segona

Als hospitals ja tenen clar que la tercera onada serà pitjor que la segona. Actualment a Catalunya hi ha 477 pacients crítics amb coronavirus. Amb els contagis creixent, tot apunta que se superarà el pic d’ingressats a l’UCI de la segona, que van ser gairebé 600 persones. Esperen, però, que no s’arribi als nivells de la primera, que va obligar a convertir els centres, pràcticament, en hospitals covíd.