Un centenar de treballadors culturals han tornat a sortir al al carrer. Entitats de músics i tècnics de l’espectacle han participat en una concentració aquest dijous davant de la seu del Departament de Cultura, a la Rambla, i també als ajuntaments d’arreu del territori. Denuncien que estan en una situació laboral “totalment crítica”, especialment arran del recent tancament de l’activitat cultural per frenar l’increment de contagis de coronavirus.

La protesta la convoquen l’Associació de Tècnics de l’Espectacle de Catalunya (ATECAT), el Sindicat de Tècnics (TECNICAT), i el Sindicat de Músics Activistes de Catalunya (SMAC!), i se suma a les que ja han fet aquests últims dies altres representants del sector.

Manifestació sector cultural

Pagament de les actuacions cancel·lades o ajornades

La convocatòria de protesta va acompanyada d’un manifest en què expliquen que molts dels treballadors culturals estan sense ingressos econòmics des de l’inici de la pandèmia. Davant d’això, asseguren que les ajudes de l’Administració són insuficients, “i massa vegades incomptables”. Justament la consellera de Cultura, Àngels Ponsa, explica aquest dijous en roda de premsa el paquet global d’ajudes que impulsa la Generalitat. Aquest dimarts el Departament va anunciar una línia d’ajudes per valor de 17,2 milions d’euros.

El sector reclama que s’estableixin més ajudes i plans de recuperació cultural en una taula de treball interdepartamental amb la participació del sector, i que s’implanti una renda bàsica universal per a tota la ciutadania. També demanen a la Generalitat el “pagament íntegre de totes les actuacions cancel·lades o ajornades” per les restriccions que s’han imposat fins ara i les que s’imposin en el futur.

Els tècnics se senten menystinguts

En el cas dels tècnics, aquests se senten encara més abandonats. Diuen que les poques ajudes del govern català han anat més per les “cares visibles” del sector cultural, com actors o músics, però no per als perfils tècnics. Per això, demanen ser presents en totes les negociacions que tinguin a veure amb el món cultural.