48 h open house barcelona
Foto: Miquel Zuzama

El 48h Open House Barcelona obre les portes de vuit espais habitualment tancats de Barcelona. Es tracta dels Espais ocults, visites guiades a llocs habitualment inaccessibles per als ciutadans i que durant uns dies es podran visitar de forma excepcional. Les visites guiades es faran del 9 al 15 de maig i requereixen inscripció prèvia, perquè l’aforament és molt limitat.

En aquesta edició, s’obriran les portes d’espais ocults repartits per tota la ciutat, i tan curiosos com el Sanatori Antituberculós de Collserola, el Taller Masriera a l’Eixample, el magatzem de patrimoni de Canyelles o la Casa Tosquella, a Sarrià.

A continuació et detallem els vuit espais ocults que es podran visitar en aquesta edició del 48h Open House Barcelona.

1. Casa Tosquella, al Putxet

És una torre d’estiueig modernista construïda al barri del Putxet a finals del segle XIX, i que està catalogada com a monument històric i bé cultural d’interès nacional. Antoni Tosquella era un indià que havia fet fortuna a Amèrica. El 1904 va adquirir la casa i li va donar el nom amb què avui es coneix, Casa Tosquella. El 1906, en va encarregar una reforma a l’arquitecte Eduard Balsells i Bohigas. Eren els darrers anys del Modernisme i l’arquitecte va fer un disseny barrejant l’estil modernista amb l’historicisme, sobretot arabesc.

El novembre del 2021, l’Ajuntament de Barcelona va comprar la casa i preveu convertir-la en un casal de gent gran. Es podrà visitar el diumenge, 15 de maig, a les 11 h i a les 12 h.

2. Interior de la presa del pantà de Vallvidrera

Visita a l’interior de la presa del pantà de Vallvidrera, que es va començar a construir el 1850. És obra de l’arquitecte Elies Rogent i un exemple excepcional de presa d’arc de gravetat, amb 50 metres de longitud, tres d’amplada i 15 d’alçària.

Es podrà visitar el dissabte, 14 de maig, a les 11 h i a les 12 h.

3. Casa de la Premsa, a l’avinguda de Rius i Taulet

La Casa de la Premsa o el Palau de la Premsa és un edifici de l’arquitecte Pere Domènech i Roura (fill de Domènech i Montaner) que es va construir amb motiu de l’Exposició Internacional del 1929 per acollir els professionals dels mitjans de comunicació. Va ser un dels pocs edificis que es va construir pensant que es mantindrà més enllà de la celebració d’aquest esdeveniment.

casa premsa
Foto: @Bcnsingular


4. Umbracle de la Ciutadella

L’umbracle de la Ciutadella és obra de Josep Fonteseré (1887) i es va construir per donar ombra a les diferents espècies vegetals provinents d’altres climes que s’hi van plantar i que necessitaven aquestes condicions per desenvolupar-se. Just al costat de l’umbracle hi ha un altre edifici, l’hivernacle, que complia la funció contrària: oferir llum solar a les espècies botàniques que requereixen major insolació. Tant l’hivernacle, com l’umbracle i el Museu d’Història Natural, formaven part del que es va anomenar l’ala científica del Parc de la Ciutadella.

L’edifici va ser reformat durant l’Exposició Universal del 1929 per convertir-lo en sala de festes i conferència, i anys més tard, Josep Amargós li va retornar el seu aspecte original.

umbracle ciutadella

5. El Taller Masriera, a l’Eixample

El taller de creació dels germans Masriera és una de les primeres construccions de l’Eixample. És un templet neoclàssic, obra de l’arquitecte Josep Vilaseca, i situat al carrer de Bailèn, 70-72, que va tenir el seu moment d’esplendor al primer terç del segle XX. Els Masriera van ser una família destacada d’intel·lectuals i artistes de Barcelona que van crear aquest taller, estudi i espai d’exposicions, que es va convertir en tot un referent cultural de l’època.

El juliol del 2020, l’Ajuntament de Barcelona va comprar l’edifici, llargament reivindicat pels veïns, que es convertirà en un equipament per al barri. Visita: dilluns, 9 de maig, a les 18 h i a les 19 h.

Foto: Antonio Navarro

6. Sanatori Antituberculós de Collserola

Visita als safarejos de l’antic complex del Sanatori Antituberculós de Collserola (1905). És l’únic edifici que es conserva de l’antic sanatori, que no es va arribar a utilitzar mai i que va ser destruït durant la Guerra Civil. L’edifici és obra de l’arquitecte Joan Rubió Bellvé. Actualment està en desús i els veïns de Can Rectoret fa anys que es queixen de la degradació que pateix.

Visita dimecres, 11 de maig, a les 17 h i les 18.15 h.

Santuari antituberulós Collserola
Foto: Miquel Zuzama

7. Magatzem del Museu d’Història de Barcelona (MUHBA)

El magatzem del MUHBA està situat a la Zona Franca i és l’espai on es classifiquen i es conserven milers d’objectes relacionats amb el passat historicoartístic de Barcelona i també les troballes arqueològiques que es fan arreu de la ciutat.

Visita: dijous, 12 de maig, a les 11 h.

Foto: Veronica Moragas


8. Magatzem municipal de Canyelles

En el magatzem municipal de Canyelles, ubicat a la via Favència, s’hi conserven algunes de les peces més icòniques del paisatge urbà de Barcelona i s’hi poden trobar fragments d’edificis històrics, escultures retirades de la via pública o pendents de col·locació i elements que s’estan restaurant.

Visita: dijous, 12 de maig, a les 18 h i a les 19 h.

Magatzem Canyelles
Foto: Miquel Zuzama