La Casa Tosquella es torna a obrir al públic. La primera vegada va ser al novembre de l’any passat, quan l’Ajuntament de Barcelona va anunciar que la comprava. Aquest cap de setmana una trentena de persones la podran tornar a visitar, com un dels espais ocults de l’Open House. Les entrades es van esgotar en només un minut, i vist l’interès, des de l’organització del festival estan treballant per tornar-la a mostrar a la tardor. La casa d’estiueig de la família Tosquella és una mostra del modernisme de la burgesia catalana del segle XX i el seu interior està bastant ben conservat.

Una casa modernista eclèctica

La façana d’estil modernista neomudèjar es combina amb un interior inspirat en la natura, amb detalls vegetals com ara motllures als sostres o papers de paret pintats amb flors i fulles. “És una casa molt ornamentada, molt rica en decoració, que impressiona molt de veure i comparar l’interior amb l’exterior. El que va aconseguir l’arquitecte és que tot aquest jardí tan bonic que hi ha a fora, entrés dins la casa i que es pogués gaudir de forma global”, explica Miquel Zuzama, director de Programació de l’Open House. “Un dels elements a destacar són els vitralls modernistes que tenyeixen de verd l’interior de la casa, fent de pont entre el jardí i l’habitatge”, continua.

Vitralls modernistes de la Casa Tosquella

A part de motius florals, les parets també tenen il·lustracions d’animals com ara camells o gossos. Els mosaics ceràmics dels terres estan molt ben conservats i la joia de la casa és el menjador, amb el sostre decorat i els mobles que encara s’hi mantenen. També en destaca el treball de forja de les finestres de l’edifici.

La Casa Tosquella original era senzilla

Quan el mestre d’obres Joan Caballé va construir la casa d’estiueig per a la família Tosquella el 1899, va fer un edifici senzill. La singularitat i ostentoció li va arribar anys més tard, el 1907, quan l’arquitecte Eduard Maria Balcells la va reformar. “Antoni Tosquella va a Amèrica a fer fortuna i quan torna a principis del segle XX és quan decideix que la seva casa d’estiueig ha de ser important i tenir presència”, explica Zuzama. “És llavors quan es fa la façana molt més monumental i s’ornamenta tant a l’exterior com a l’interior de l’habitatge. Amb aquesta reforma es converteix en la Casa Tosquella que coneixem avui”, conclou.

La Casa Tosquella va adquirir el seu aspecte actual el 1907, vuit anys després de construir-se

La casa està catalogada

Des que es va construir a finals del segle XIX, a la casa només hi ha viscut la família Tosquella, que la va habitar fins a l’any 2017. L’edifici està catalogat com a bé cultural d’interès nacional i els veïns feia dues dècades que reivindicaven que s’hi fes més manteniment i que es convertís en un equipament. El novembre passat la va adquirir el consistori, que té previst convertir-la en un casal per a la gent gran. Abans, però, s’obriran els jardins al públic.