L’Ajuntament de Barcelona comprarà la Casa Tosquella, al barri del Putxet, i la convertirà en un equipament de barri. La previsió inicial és que aculli un casal de gent gran, tot i que el consistori ha deixat la porta oberta a ubicar-hi també altres serveis. L’operació, que es tancarà en els propers dies, tindrà un cost al voltant d’1.200.000 euros. Els diners provenen del fons pactat pel govern municipal amb ERC per al pressupost del 2021, destinats a l’adquisició o rehabilitació d’edificis singulars.

L’edifici, una casa modernista de finals del segle XIX, està catalogat com a Monument Històric i Bé Cultural d’Interès Nacional. Per això, el regidor de Sarrià – Sant Gervasi, Albert Batlle, ha remarcat que “el que havíem d’evitar era la degradació d’aquesta propietat, com a conseqüència de l’abandó com a edifici residencial”. L’operació s’ha tancat gràcies a l’acord a què han arribat Ajuntament i propietat, que feia setmanes que mantenien converses.

Procés de rehabilitació sense calendari

La família propietària assegura que estan “molt contents” amb la venda. La Rosa Maria Figueres, una de les propietàries, ha explicat a betevé que no podien mantenir-la i que, “per la qualificació que té, no podíem ni venir a viure“. Batlle ha explicat que a partir d’ara començarà un procés de rehabilitació que, de moment no té calendari.

La finca està situada a tocar de la ronda del General Mitre. Té una superfície de prop de 870 metres quadrats, dels quals la majoria són jardí. La casa n’ocupa només 224 metres quadrats. Sense fixar-ne una data, el que sí que ha anunciat l’Ajuntament és que el primer que s’obrirà al públic seran els jardins.

Els veïns, doblement satisfets

La casa, que es va posar a la venda com a pis, tot i les particularitats de l’edifici, estava deshabitada des del 2012. Per això, entitats i veïns del barri fa anys que en reclamen la conservació. Des de l’Associació de Veïns i Amics del Putxet, Francesc Ribera ha explicat que “fa més de 15 anys” que en reclamaven la conservació i ha celebrat la notícia. Igualment, han rebut amb satisfacció la voluntat de fer-hi un casal per a gent gran, ja que “el barri del Putxet té una mancança total d’equipaments, sobretot per a la gent gran”.