concert pussy riot barcelona
Foto: Razzmatazz

(Agències) El col·lectiu d’art protesta rus Pussy Riot actuarà amb el seu punk feminista a la Sala Razzmatazz de Barcelona el proper 1 de juny. I ho farà amb la presència confirmada d’una de les seves fundadores, Maria Alyokhina, “Masha”, després d’haver aconseguit escapar de Rússia. Les artistes i activistes presenten el seu xou ‘Riot Days’, produït per Alexander Cheparukhin i dirigit per Yury Muravitsk, un dels principals directors de teatre russos, ara director artístic del llegendari Teatre Taganka de Moscou.

Les entrades d’aquest concert es vendran utilitzant la nova app Tiketblok, que permet als seguidors decidir quant volen pagar. L’usuari pot indicar la xifra que està disposat a pagar i, després, un algoritme s’encarrega de distribuir-les de manera justa i intel·ligent.

El de Barcelona serà el primer dels tres concerts del grup rus programats a Espanya, on actuaran també a la sala Oasis de Saragossa el dia 2 i a la madrilenya sala Shoko el dia 4, informen els organitzadors en una nota de premsa.

Fuig de Rússia disfressada de repartidora de menjar

La líder de la banda Pussy Riot, Maria Alyokhina, “Masha”, està actualment en crida i cerca. Va ser condemnada a finals d’abril a una pena de 21 dies presó i no va comparèixer per ingressar-hi voluntàriament. Aquesta pena substituïa la d’arrest domiciliari que li van imposar el setembre del 2021 per manifestar-se a favor del líder opositor rus Alexéi Navalni.

Alyokhina ha fugit del país disfressada de repartidora de menjar i va deixar al pis dels amics on complia l’arrest domiciliari el seu telèfon mòbil, per evitar, així, poder ser localitzada. Un cop va despistar els policies que vigilaven l’apartament, un amic la va dur en cotxe fins a la frontera amb Bielorússia. Des d’allà, l’activista va trigar una setmana fins arribar a Lituània.

Col·lectiu d’art de protesta feminista contrari a Putin

Pussy Riot és un col·lectiu d’art de protesta feminista rus amb seu a Moscou, fundat al març del 2011 que va dur a terme actuacions de punk rock de guerrilla no autoritzades en llocs públics inusuals, que es van convertir en vídeos musicals i es van publicar a internet.

Els temes de les cançons del col·lectiu inclouen el feminisme, els drets LGTB i l’oposició al president rus Vladímir Putin, a qui el grup considera un dictador.

Van guanyar notorietat mundial quan cinc integrants de la banda van realitzar una performance d’oració punk dins la catedral de Crist Salvador de Moscou el 2012.

El 17 d’agost del 2012, tres integrants de les Pussy Riot —Nadezhda Tolokonnikova, Maria Alyokhina i Ekaterina Samutsevich— van ser condemnades cadascuna d’elles per “vandalisme motivat per odi religiós” a dos anys de presó.