La 25a edició del festival Barcelona Poesia ha començat davant del Palau de la Virreina amb el pregó inaugural, dedicat a Pau Riba. L’encarregada de llegir-lo ha estat Núria Martínez Vernis amb el coixí musical de De Mortimers, una de les bandes que acompanyava regularment el músic i poeta. Núria Martínez Vernís ha escrit un pregó amb picades d’ull a poemes i lletres de Riba: “El llegat de Pau Riba és immens per a les posteriors generacions. Després de Brossa hi ha Pau Riba”, afirma amb rotunditat la poetessa, tan o més amant del recitat com de l’escriptura.

Al pregó hi ha seguit una cercavila Rambla amunt, fins al carrer d’Elisabets, per després arribar a la Casa de la Misericòrdia, una de les seus del certamen. “Enguany volem ampliar públics. Volem fer un festival popular. Per això comencem amb pregó i cercavila. Volem que sigui com una festa major”, explica Josep Pedrals, comissari del Barcelona Poesia amb Maria Callís.

Creació poètica en directe

El festival dobla les activitats a 54, i aposta per la creació poètica en directe. “Ha de ser un festival d’activitats efímeres, que no es poden tornar a repetir. Per això hi ha improvisacions, jams d’escriptura poètica, glosades mallorquines o eslams de poesia”, detalla Pedrals. Inèdites a Barcelona són els eslams de traducció, en què dos poetes tenen 48 hores per traduir un poema que després presenten a l’autor i al públic.

Tomomi Adachi i Hannah Silva al festival

A més del pregó, a la Casa de la Misericòrdia ha tingut lloc el primer recital de poesia. En aquest cas de poesia sonora, en què la paraula és tan vehicular com la tècnica fonètica i els sons i la música. Amb el títol Estrats de Poesia Sonora hi han actuat Hannah Silva amb Tomomi Adachi, Danielle de Picciotto i Pamela Z.