bicibus bonanova francesc macià
Imatge: Xavi Calvo i Sergi Periche

S’engeguen iniciatives i apareixen paraules noves. El bicibús no para de créixer a Barcelona i ja és una nova manera d’entendre la mobilitat escolar. Actualment ja hi ha vuit línies de bicibús que, seguint diferents itineraris, acompanyen la mainada de manera sostenible i segura a l’escola. 

Aquest diumenge, 15 de maig, hi ha la primera gran trobada de bicibusos a Barcelona, la Kidical Mass, i és per això que a la secció ‘Mots endiumenjats’, del btvllengua, hem volgut parar-nos a analitzar aquest mot: bicibús.

Ajuntar peces lèxiques, un puzle amb sentit

La llengua és un organisme viu que, constantment, es mou i creix al ritme de les necessitats dels parlants. Els mecanismes creatius per elaborar nou lèxic són molts i a bicibús en tenim un: la composició, un puzle de peces lèxiques.

El nostre cap elabora paraules combinant peces. És el cas de la composició, que uneix mots que ja existeixen per formar-ne de nous i en fusiona els significats. 

“Bici” i “bus”, la unió feliç de dos truncaments

En llengua, un truncament és una paraula molt habitual que s’ha acabat escurçant per l’ús creant-ne una de nova però que manté el mateix sentit del mot llarg. És a dir, seria el cas de foto per fotografia; cine per cinema; profe per professor; mates per matemàtiques i, en el cas que ens ocupa, bici per bicicleta i bus per autobús

Aquí radica la curiositat de bicibús: el mot no neix de la unió de dues paraules, com podria ser el cas de filferro (fil+ferro), caragirat (cara+girat) o compravenda (compra+venda), sinó de la unió de dos truncaments:

“Bicibús” també segueix les normes

Com que bicibús esdevé una nova paraula, passa també pel sedàs ortogràfic, és per això que s’accentua segons les normes. En aquest cas, tot i que bus no s’accentuï perquè és un monosíl·lab, el conglomerat bicibús sí que porta accent perquè és una paraula aguda acabada en -us.