12 raïms cap d'any

S’apropa el 31 de desembre. Serà el moment de deixar enrere el 2023 per encarar amb esperança i alegria el nou 2024. És durant la nit de Cap d’Any quan ens pot venir el dubte: mengem 12 grans de raïm o bé són 12 raïms el que mengem? Com ho hem de dir de forma correcta?

12 raïms o 12 grams de raïm? Ho resolem!

La paraula raïm vol dir “brot que porta una munió de baies sucoses, els grans de raïm”, per tant, raïm és el nom de la fruita en conjunt, que està formada per grans. La nit de Cap d’Any, doncs, mengem 12 grans de raïm i no 12 raïms.

Compte també amb l’error de confondre grans amb grams: no són 12 grams de raïm, sinó 12 grans.

“Menjar raïm per Cap d’Any porta diners per tot l’any”

Menjar el raïm —gra rere gra— al ritme de les últimes campanades de l’any caduc és el nostre “ritual” de prosperitat per tenir sort, salut i abundància. Aquesta tradició, però, no té un origen clar. Algunes fonts suggereixen que, a principis del segle XX, la necessitat de donar sortida a l’excedent de raïm fora de temporada podria haver fet néixer aquest costum. Avui està molt arrelat entre nosaltres, fins al punt que la demanda d’aquesta fruita —fora de temporada al desembre— es dispara per Nadal, dobla preus i es converteix en producte estrella.

La nit de Cap d’Any en altres indrets

Aquesta tradició de menjar grans de raïm no és pas general. De fet, en altres països fan altres rituals per cridar la bona sort la nit de Cap d’Any. Per exemple:

  • Al Japó fan sonar 108 cops la campana als temples budistes per purificar la ment.
  • A Dinamarca trenquen plats, tasses i ceràmica en general a les portes de familiars i amics per desitjar-los prosperitat.
  • Al Brasil es fan ofrenes a la deessa del mar i se salten set onades.
  • A Itàlia sopen un plat de llenties durant la nit de Cap d’Any, perquè aquests llegums representen la bona sort.
  • A Alemanya i Àustria fan el Bleigiessenque consisteix a cremar un tros de plom en una cullereta. Després, aboquen el líquid fos en un got amb aigua i, quan se solidifica, interpreten la forma que hagi agafat el metall per preveure el futur de l’any.

Notícies del Nadal 2023