Barcelona acomiada el 2023 i dona la benvinguda al 2024 amb un espectacle pirotècnic a l’avinguda de la Reina Maria Cristina, que aplegarà més de 90.000 de persones a la via pública. Gestionar la seguretat en aquest punt de la ciutat, la connexió amb transport públic o la neteja posterior serà una de les fites de l’Ajuntament de cara a la nit de Cap d’Any 2023-2024. De fet, pel que fa a la seguretat, es repeteix el dispositiu de drons i detectors de metalls engegat l’any passat.

Ni ampolles de vidre ni armes blanques

La Guàrdia Urbana i els Mossos d’Esquadra realitzaran un dispositiu d’accés amb filtres de control per tal d’evitar la introducció a la zona d’ampolles de vidre o d’objectes perillosos per a la seguretat publica, com per exemple armes blanques. L’únic accés a la zona festiva, com l’any passat, serà la calçada central entre les dues Torres Venecianes.

En aquests filtres, la Guàrdia Urbana disposaran de pales de detecció de metalls i s’informarà de la prohibició d’entrar a la zona amb ampolles de vidre o de qualsevol altre objecte que pogués ser perillós per a la seguretat pública.

Els drons, més ulls per a la prevenció

Com ja es fa fer en el Piromusical de les Festes de la Mercè, el Servei de Protecció Civil, Prevenció, Extinció d’Incendis i Salvament (SPCPEIS) i la Guàrdia Urbana de Barcelona activaran el servei de drons com element de suport i informació al servei operatiu.

Aquesta tecnologia possibilita disposar d’imatges zenitals que es poden utilitzar tant en situacions d’emergències com per a la realització de tasques de prevenció, ja que aporten un plus de seguretat als intervinents i faciliten molt la presa de decisions.

Un pla de seguretat coordinat

Aquest 31 de desembre s’ha dissenyat un dispositiu de forma conjunta i coordinada amb la Guàrdia Urbana, els Mossos d’Esquadra i el Servei de Protecció Civil, Prevenció, Extinció d’Incendis i Salvament. Els agents des cossos policials faran funcions de prevenció de seguretat ciutadana i actuacions destinades a evitar la comissió d’actes delictius, així com conductes que provoquin alteracions de l’ordre públic. La seva presència a Maria Cristina estarà garantida però el cos de policia barceloní també farà un monitoratge de les xarxes socials per detectar possibles convocatòries de celebració de la nit de Cap d’Any en altres indrets de la ciutat.

Controls d’alcoholèmia i drogotests

La Guàrdia Urbana reforçarà la seguretat viària a la ciutat establint controls d’alcoholèmia i drogotests a diferents punts de Barcelona, amb l’objectiu d’incrementar la prevenció d’accidents. El cos de policia barceloní està intensificant esforços per evitar que els conductors dels vehicles condueixin sota els efectes d’aquest tipus de begudes i d’altres substàncies per evitar accidents i que tothom pugui gaudir de la celebració i tornar a casa seva amb seguretat.

El metro funcionarà durant 67 hores seguides

Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) un any més posarà a disposició de la ciutadania el servei de metro durant tota la nit de Cap d’Any de manera ininterrompuda. Aquest any, per com cauen les dates, la xarxa del suburbà estarà operativa durant 67 hores. Els trens circularan des de les 5 de la matinada de dissabte, 30 de desembre, fins a la mitjanit de dilluns, 1 de gener.

Per arribar a l’avinguda Reina Maria Cristina, l’Ajuntament recomana el metro com a mitjà de transport públic idoni, concretament l’estació d’Espanya (L1 i L3), la més propera, i també les d’Hostafrancs (L1), Tarragona (L3), Rocafort (L1) i Poble Sec (L3). Un desplegament especial de personal d’atenció ajudarà a regular els fluxos de passatge en aquestes estacions, tant a l’inici com al final de la festa.

Reforç de la neteja

L’Ajuntament reforça els serveis de neteja amb 94 operaris i 38 vehicles principalment a Ciutat Vella, plaça de Catalunya, Rambla i voltants, Eixample i avinguda de la Reina Maria Cristina. En aquest punt s’hi instal·laran 20 WC portàtils i 20 urinaris a la zona de celebració.