La Barberia Manolo’s, al carrer dels Escudellers, número 12, és probablement la més antiga de la ciutat encara en funcionament. Segons anuncia el rètol de l’establiment, remunta els orígens a mitjans del segle XIX, concretament al 1854. “Des d’aquí proposo que algú em digui les edats més antigues que puguin tenir les seves barberies” desafiava el Manuel Gil en un reportatge enregistrat per un equip de betevé el 2015. I explicava: “El 1854 es van aprovar unes obres que indicaven que aquí es feia un local. Des d’aleshores aquí hi ha hagut una barberia”. Al llarg d’aquest més de segle i mig d’història, aquest negoci del barri Gòtic ha passat per vuit mans i si ha arribat fins al segle XXI és en part és pel bon ofici i mestratge dels barbers que hi han dedicat la seva vida, com el Manuel, el jove perruquer que actualment el regenta.

Los Manolos

Jo no sabia absolutament res de cabells“, reconeixia el Manuel. “Tot m’ho va ensenyar el meu pare. Em va castigar perquè no m’agradava estudiar i des d’aleshores estic castigat aquí“, deia amb ironia. “Em va ensenyar l’ofici, hi vaig trobar el gust i al final és la meva passió“. El pare del Manuel, el Manolo, va agafar la barberia el 1969 i hi va estar al capdavant fins al 2007, quan va traspassar el negoci al seu fill, un noi jove amb molta visió emprenedora i un bon humor que l’ha convertit en tot un referent al barri. “Ens deien Los Manolos”, recordava el Manuel. “El meu pare va estar per aquí fins ben passats els 70 anys”.

Barberies en temps de coronavirus

La Barberia Manolo’s, com tota la resta, s’ha hagut d’adaptar l’abril del 2020 a causa del coronavirus. “Això serà una bogeria“, reconeix el Manuel. “Jo he comprat un aparell d’ozó per higienitzar el local“. És una inversió a llarg termini, una de les mesures que ha decidit entre les moltes necessàries per adaptar-se a les recomanacions higièniques. “Les quatre cadires per als clients estan a dos metres de distància entre si”, explica. “I ara només donem hores concertades. Tenim ple fins dijous”. Una hora per client, cada barber atendrà una persona, que “haurà de venir amb mascareta i guants“, puntualitza el Manuel. “Li rentarem el cap abans i després d’atendre’l”.

El passat confinat

Abans de la pandèmia, la barberia lluïa amb orgull una vitrina amb estris i productes antics, tots del segle XX. “Alguns eren nostres i d’altres, dels clients”, explicava el Manuel. Hi havia flascons de colònia Cesar Imperator, ampolletes de loció Rhum Quinina de l’època que venien de Cuba, navalles plegables d’afaitar, tisores, etc. També, continuava el Manuel, “bigoteres, pedra tosca per suavitzar la barba, brotxes fetes d’os i navalles per a les patilles… és un magatzem de records”, afegia el Manuel el 2015. Un aparador que, després de la pandèmia, romandrà amagat.
La Barberia Manolo’s és la més antiga que encara està oberta a Barcelona i, si es veuen en acció les mans àgils i expertes dels qui hi treballen, s’entén que l’establiment seguirà ostentant aquest títol honorífic durant molts més anys.