La passamaneria és la branca del tèxtil especialitzada en la decoració a base de cordons, borles, serrells i galons de diferents colors, materials i textures. La Passamaneria Soler és un dels pocs establiments de la ciutat que conserva aquest univers, que ens remet a segles passats. Està ubicada al número 2 de la plaça del Pi des de l’any 1920, però la història del negoci es remunta al 1898, quan van obrir la seva primera botiga al carrer Nou de la Rambla, del qual es van traslladar anys més tard. El Joan Soler és la tercera generació de la família que atén darrer el taulell.

Fabricació de cordons

La vam visitar l’any 2014, però actualment la Passamaneria Soler continua sent un negoci de clientela fixa, gent de l’ofici com sastres i brodadors, però la proximitat amb l’església del Pi fa que turistes i passavolants també s’aturin davant els preciosos aparadors de la botiga i algun decideixi entrar-hi a dins. Costar fixar la mirada en una sol punt de l’interior. Tot crida l’atenció. Entre d’altres, un llarg taulell de 14 metres en forma de ziga-zaga fet expressament sobre els anys 50 del segle XX. Antigament, en aquest tipus d’establiment es teixien els serrells i fabricaven els cordons i, per tant, la majoria de locals on s’ubicaven eren estrets i llargs. Abans “era molt habitual” que les passamaneries venessin “allò que fabricaven o la gent els encarregava” recorda el Joan Soler.

Més de 3.000 referències

Entre el mobiliari que se’n conserva d’origen hi ha l’enorme prestatgeria plena de petits calaixos on guarda part de les més de 3.000 referències (colors a part). “Cal vendre molt perquè puguem tirar” diu el Joan Soler, i explica que es pot aplicar per a mil i una manualitats, com tapissar una caixa o fer l’acabat d’una nina, més enllà dels usos clàssics en cortinatges, vestits i disfresses.

Virolles per a cortines

Una de les singularitats d’aquest establiment emblemàtic són els recollidors per a cortines fets a partir de borles i cordons, amb una gran varietat de material i colors. Alguns estan fets a mà de forma artesanal en el mateix establiment, a partir de fil de seda.